Gazdaság

2008.11.18. 08:23

Példátlanul magas bírságot szabtak ki idén az agrártermelőknek

Elég a szigorú büntetésekből – adták ki dühüket a kadarkúti agrártermelők. Hétfőn felháborodásukban tiltakozó levelet írtak, amelyben hosszan ecsetelték problémáikat.

Harsányi Miklós

Csaknem 60 gazdálkodó panaszát tolmácsolták. Somogyban idén példátlanul magas bírságot szabott ki a parlagfűkommandó; értesülésünk szerint a héten többmilliós büntetéssel sújtanak újabb észak-somogyi agrárvállalkozókat is.

– Kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, az égvilágon mindenki belénk rúg – mondta elkeseredetten a kadarkúti Göbölös György agrártermelő, aki feleségével együtt írta alá a beadványt. – Ebben az országban a legalsóbb réteg a parasztság. Folyton csak bántják, piszkálják a termelőket. Velünk azt csinálnak, amit akarnak. Csoda, hogy kiverte a biztosítékot a mostani számonkérés?

Ismert: az elmúlt hetekben egymás után kézbesítették a bírságról szóló határozatokat a kadarkúti és környékén élő gazdálkodóknak. Az ellenőrzésre kivezényelt szakemberek szerint állítólag nem gondoskodtak a parlagfűmentesítésről. Úgy tudjuk, hogy hétfő estig nyolcan írták alá a Kolber István államtitkárnak, a térség országgyű-lési képviselőjének (MSZP) címzett levelet.

Zömmel olyan helybeliek kértek segítséget és támogatást, akikre súlyos tíz- és százezres bírság vár.
– Őrjítő állapotban élünk – mondta egy gazda, aki mélységesen egyetért az akció céljával. – Ez már nem mehet tovább. Valamit lépni kell; ha eddig nem változott semmi, talán a hatóság felfigyel a közös tiltakozásunkra.

Az aláírók nehezményezik a magas bírságot, és segítséget kérnek. Részben azt akarják elérni, hogy módosítsák a parlagfűvel kapcsolatos büntetési gyakorlatot. Berke Imre kadarkúti vállalkozó is ellátta kézjegyével a beadványt. Egyhektárnyi területe van, amelyet tartósan bérbe ad. Egy korábban eladott területe után mégis felszólítást kapott. – Mérsékeljék a büntetést, illetve a hatóság tegye lehetővé, hogy a megbüntetett termelők legalább részletben törleszthessék a bírságot – sorolta ötleteit. Göbölös György amondó: a kistermelők nem rúgnak labdába a gazdasági életben, mégis őket éri a legtöbb sérelem.
Megkeresésünkre Tóth István, a növényvédelmi igazgatóság igazgatója hétfőn azt mondta: idén több mint 500 ügyük volt. - A tavalyi 14 millió forinttal szemben idén december végéig 50 millió forint is lehet a parlagfű miatt kiszabott büntetés Somogyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!