Gazdaság

2007.12.28. 18:31

Milliárdos cégek toplistája

Észak-somogyi székhelyű cégek állnak a legfrissebb cég-toplista első helyein. A Világgazdaság című napilap tette közzé a rangsort a 2006-os adatok alapján sorba állítva a somogyi vállalkozásokat.

Fónai Imre

Nem meglepő, hogy a tabi Flextronics Kft.-nek volt messze a legnagyobb árbevétele, az is igaz, hogy 2005-höz képest nem is kis mértékű visszaesést mutatnak a számok ezen a téren. Az első ötben nincs kaposvári székhelyű cég. A földgázszállítás, a gyümölcslé- és a pezsgőgyártás jövedelmez még igen jól, no meg a Balaton-parton méregdrága vízdíjak beszedése...

Míg a Magyar Cukor Manufaktúra Kft. árbevétele egymilliárd forintnyit nőtt egy esztendő alatt, addig ugyanennyit csökkent a Kapos Voláné. Az autóbuszos cég azonban még így is „befért” a tizenötbe. Beszédes adat az is: a siófoki székhelyű Mol Földgázszállító Zrt. (mint ismert, innen irányítják az ország földgázellátását) közel tízmilliárdot duplázott 2005-ös árbevételére, s nem kevés az ugyancsak siófoki Sió-Eckes Kft. produktuma sem: a kedvelt gyümölcslét gyártó cég ötmilliárdot tett rá.

KLIKK IDE A TOPLISTÁÉRT!

Nagyot borulna a rangsor, ha az adózott eredmények alapján állítanánk sorba a somogyi vállalkozásokat. Hiszen az árbevétel alapján magasan első tabi Flextronicsnak ez a produkciója igen csak mínuszba forduló, míg például a földgázszállító közel húszmilliárdos eredményt volt képes felmutatni. E tekintetben természetesen még csak megközelíteni sem tudta egyetlen más somogyi cég sem. Már a Törley Kft. másfélmilliárdot meghaladó adózás utáni eredménye is kiemelkedőnek minősíthető.
Amiben még verhetetlen a listavezető tabi társaság: saját tőkéje 641 milliárd forintnál is több.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!