Gazdaság

2008.04.07. 08:06

Le a kirívó főnöki juttatásokkal!

Erőteljes változást a dolgozók bérezésében – követelték Ljubljanában a szakszervezetek képviselői. A somogyi érdekvédők felturbóznák a kereseteket; megyénknek ugyanis bérelt helye van az országos fizetési rangsor utolsó harmadában.

Harsányi Miklós

Tisztességes munkáért tisztességes bért = méltó élet – állt azon a táblán, amelyet Vida Kálmán, a kaposvári húskombinát szakszervezeti vezetője cipelt a szlovéniai felvonuláson szombaton. Az európai szakszervezeti szövetség hívószavára 27 uniós államból több ezren vonultak fel – Somogyból negyvenen vettek részt.

A demonstrálók azt követelték: növekedjenek a reálkeresetek és fizessenek tisztességes minimálbéreket, ennek szerepe lehet a szegénység elleni küzdelemben. A hétpontos követelés egyike: egyáltalán nem indokolt a magas beosztású személyek kirívó, különleges juttatása.

– Hazánkban jelenleg 69 ezer forint a minimálbér, ezzel szemben egy szűk réteg ennek a sokszorosát kaszálja – hangoztatják az érdekvédők. Révészné Kéri Anna, a vasas szakszervezet kaposvári titkára szerint a hazai bérkülönbségeket kitűnően demonstrálta egy másik tábla. Eszerint egy magyar dolgozó éves keresete 2,2 millió forint, míg egyes      vezetőké 60 millió forint.

– Elképzelhetőnek tartom, hogy egy szűk réteg extra fizetést tesz zsebre – jelezte egy közepes méretű somogyi ipari cég első számú vezetője. – Elég csak megnézni, hogy néhányan milyen luxusautókkal furikáznak és hol pihennek. Úgy tudom, főként a pénzügyi, a számítástechnikai és a biztosítási területen dolgozó menedzserek munkáját valóban extra gázsival hálálják meg. Egyes ingatlanforgalma-zók és kereskedelmi cégek nagyfőnökei is majdnem annyit visznek haza, mint a nyugat-európai kollégáik. A millió körüli havi kereset sem ritka.

Valóban elképesztő eltérésekről lehet hallani a megyében is – ezt még a kiutazás előtt mondta lapunknak Svajda József, az MSZOSZ régiós elnöke. Egyes kimutatások szerint a legrosszabbul kereső somogyi dolgozók és a legfényesebben fizetett vezetők bére között hússzoros eltérés is előfordulhat.
Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke úgy vélte: szánalmas bérekkel porig alázzák az agrárium dolgozóit. A szellemi dolgozók is kényelmetlenül érezhetik magukat; sokéves tanulás és gyakorlat után átlag 120-160 ezer forintot kapnak – természetesen bruttóban.

– Botrányosan alul fizetik a somogyiakat – utalt a tömegeket érintő problémákra Daxner Gábor, a vállalkozók országos szövetségnek megyei elnöke. Arról beszélt: irritáló, hogy munkások és szellemi dolgozók tízezrei a minimálbérből vagy ennél alig nagyobb fizetésből vegetálnak. A betanított és a szakmunkásokat a mostaninál jobban meg  kellene becsülni, s persze a diplomások anyagi helyzetét is szükséges rendbe tenni. Nem csoda, fűzte hozzá, ha az emberek többsége gyorsan kijön a sodrából,  ha a fizetésekről esik szó.

Dobi István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet vezetője ha egy személyben dönthetne, 120 ezer forintra emelné a minimálbért. Így az étkezés-, a lakbér és a közüzemi számlák kifizetésén túl biztonsági tartaléka is maradhatna a családoknak. – Ez persze álom – fejtette ki.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!