Gazdaság

2008.04.06. 09:22

Tíz éves az MCM: garázsból az uniós piacra

Egy kaposvári garázsban két munkással kezdte el a termelést az Első Magyar Cukormanufaktúra.

Harsányi Miklós

A társaság megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepelte. Húsz kiló porcukor – enynyi árut adtak el az első vevőnek. Karl Schultes, az Első Magyar Cukormanufaktúra (MCM) ügyvezetője felidézte: az 1998-ban elkönyvelt kétmillió forintos forgalmat a következő évre megtízszerezték.

– A vállalkozó házaspár története sikertörténet – jegyezte meg az ünnepségen Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Elismeréssel szólt a dolgozók szaktudásáról, s a cégvezetés sportot, kultúrát támogató tevékenységéről. Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke utalt rá; sorsunk a kis- és középvállalkozások kezében van. Ezért mindannyian szurkolunk, hogy az ágazat fejlődjön.

Bernard Greubel, az MCM többségi tulajdonosa, a kölni Pfeifer und Langen igazgatója rámutatott: tíz éve is nagy bátorság és jó adag szakmai elkötelezettség kellett a cégalapításhoz. Azt reméli: a következő időszak nehézségeit is eredményesen veszik az MCM munkatársai. Az ügyvezető kérdésünkre kifejtette: a tavalyi 30 ezer tonna cukor helyett idén jelentősen növelni kívánják forgalmukat. A hazai és uniós piacon 45-50 ezer tonna áru eladását tervezik, s az MCM 2008-as forgalma megközelíti az 5,5 milliárd forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!