Gazdaság

2009.01.21. 12:10

Nem enged a munkástanács, megvétózták a hatórás munkaidőt

Megvétózták a dolgozók a hatórás munkaidőt a Csurgói Faipari Kft (CS-FA) üzemében. A gyár a város legnagyobb munkáltatója.

Varga Andrea

Az üzemvezetés először december közepén, majd ezen a héten is összehívta a munkásgyűlést, felajánlva a hat órás munkaidőt, amellyel elkerülhető lenne a szinte biztos létszámleépítés. A gazdasági válság ugyanis keményen érinti ezt az iparágat is, megrendelés híján lépnie kell a tulajdonosoknak.

– A dolgozók nem egyeztek bele a munkaszerződés módosításába – mondta Papp László igazgató. Súlyos érv, hogy a dolgozók legtöbbje minimálbért kap, s ha hat órában dolgozna, annyi fizetést vinne haza, vagy még kevesebbet, mintha segélyt kapna. Akinek munkája van, így ragaszkodik a nyolc órás munkaidőhöz, noha nem kérdés, hogy a megrendelések hiányát elbocsátással kell majd kompenzálni.

Papp László elmondta: jelenleg 150-160-an dolgoznak – egy csarnok teljesen leállt, a fűrészüzem és a csaphornyos perkettagyár két műszakban, nyolc órás munkarendben üzemel – , további negyven dolgozó pedig állásidőn van otthon. (Ha a munkavállaló a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre megilleti a személyi alapbére). Jövő héten az igazgatóság összeül, s február 1-jével új intézkedések várhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!