Gazdaság

2010.02.18. 16:10

Tél tábornok végre visszavonulót fúj

Negyvenezer forinttal is több pénzbe került a fűtés az idei télen családonként. Elfagytak a gyümölcsösök, újra kátyússá váltak az utak. De a tél most már enged fagyos öleléséből.

Harsányi Miklós-F. Szarka Ágnes

Kemény volt a tél – Zsikla Ágota, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának munkatársa sokak véleményét osztja. Somogyban tavaly ilyenkor hat napig borította hótakaró a talajt, az idén januárban egyes térségekben 19-20 napig.  A tél enged a szorításából: a hét végéig kissé melegszik az idő, péntektől vasárnapig 5-7 fok is lehet.  



Mínusz huszonhárom fok, kifagyott gyümölcsösök, tönkrement utak és lerobbant tömegközlekedés. Megszenvedtük a telet. Hosszú és szokatlanul hideg uralkodott Somogyban. Az útépítők és a gazdák is abban reménykednek, hogy tél tábornok végleg visszavonja csapatait, s nem indít újabb össztüzet.

Úgy tudjuk: a Közút Nonprofit Zrt. országosan 2008-ban hatmilliárd forintot, tavaly 6,3 milliárdot, az idei télen közel hétmilliárd forintot költ a kátyúk eltüntetésére. Csak a decemberi extrém hideg miatt naponta 1000-1500 gödör keletkezhetett a hazai úthálózaton. Döccenők, gödrök és úthibák tömege akadályozza a közlekedést Somogyban is.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bohocót csinált belőlünk a természet. A tél eleje enyhe volt, azután fagyhullám árasztotta el a térségünket.
[/caption]

Siófokon például a korábbi évekhez képest jóval nagyobb kár írható a természet számlájára – nemcsak a veszteség, hanem a helyreállítás költségei is feltehetően jóval nagyobbak lesznek a megszokottnál. Szira István, a polgármesteri hivatal főtanácsosa kiemelte: tavaly mintegy 30 millió forintból hozták rendbe a tél okozta károkat. Idén közel 40 millió forintból oldható meg a helyreállítás.

– Számos olyan út található a környéken, amely korábban csökkentett paraméterrel épült ki – így a szakember. – Ilyen a Felszabadulás utca Kilitiben, Sóstón az Ybl utca. Egymást érik a kátyúk, s persze a város belső területein is rengeteg található.

Az érdeklődés jóval felülmúlta a várakozást: az autósok tömegével kérdezik a felújítási menetrendet – ezt tapasztalta az utóbbi napokban Bank György, a Kaposvári Közterület-Fenntartási Kft. ügyvezető igazgatója. Nagy lendülettel álltak a munkának, az év elejétől napjainkig húsznál is több kaposvári utcában tüntették el a kátyúkat. Persze ez nem olyan feladat, amivel leállhatnak. Nyugodt a lelkiismeretük, folyamatosan dolgoznak.

A helyenként 35-40 centis hóréteg védelmet nyújt az őszi vetésű növényeknek, tudtuk meg Varga Gábortól, az agrárszakigazgatási hivatal vezetőjétől. Decemberben viszont érzékeny veszteséget szenvedtek el egyes Siófok környéki gazdálkodók. A gyümölcsösökben volt fagyás, leginkább a kajszi károsodott. A gabonák kellőképp megerősödtek, fagytűrő képességüknek köszönhetően átvészelték a farkasordító hideget.

Takács László, a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. erdészetpolitikai menedzsere azt mondta: a hideg időre és nagy hóra tekintettel óvintézkedéseket hoztak az értékes és világhírű somogyi vadállomány érdekében.

– Nem hagytuk éhezni az állatokat – magyarázta. – A tavalyinál csaknem 25 százalékkal több szálas- és szemestakarmányt adtunk az őzeknek, a szarvasoknak, a dámoknak és a vaddisznóknak. A lábodi, a zselici és a szántódi erdészet területére gyakran szállítottunk ki takarmányt.
A nagy hideg miatt megnőtt a háztartásokban a fűtésszámla, függetlenül attól, hogy gáz, fa vagy szén biztosítja a meleget.

– Mínusz tíz fok körüli kinti hőmérséklet esetén ahhoz, hogy egy 90 négyzetméteres lakást felfűtsünk 20-22 fokra., minimum ötven kiló szénre vagy ugyanennyi fára van szükség – mondta Andréka Ferenc tűzifa kereskedő. – Ez naponta mintegy kétezer forintba kerül. A nagyon hideg napok 30-40 ezer forinttal is megnövelhették a téli összfűtésszámlát.
 
A hideg érzékelhető a lakossági gázfogyasztásban is. Havi szinten akár 7-10 ezer forint többletkiadást is jelenthet egy család számára. Az E.ON sem megyei, sem települési szinten nem tartja nyilván a fogyasztási adatokat. Illetékességi területükön azonban azt tapasztalták, hogy jócskán nőtt a gáz- és az áramfogyasztás.

– Az elmúlt 52 év átlagos januári középhőmérsékletéhez képest idén januárban két-három fokkal hidegebb volt a napi átlaghőmérséklet. A hideg érzékelhető a lakossági földgázfelhasználásban is, jelentősen emelkedett az E.ON Energiaszolgáltató Kft. ügyfeleinek fogyasztása – informálta lapunkat Varga Ivett, az E.ON sajtóreferense.

A főleg háztartási fogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatásban 23 százalékkal nőtt a földgázfogyasztás. A hazai gázellátás emellett is zavartalan. Ha valamilyen rendkívüli esemény történne , akkor a földgáztárolókból biztosítanák az ellátást.

Olcsóbb a távfűtés Kaposváron

Tavaly januárban bruttó 21 201 forintba kerülhetett a távfűtési számla, idén 16 510 forintból kijött– ez azonban csak a fűtési alapdíjat és a hődíjat tartalmazza. S mindez egy helyi átlaglakásra vonatkozik, amely 130 légköbméteres (55 négyzetméter alapterületű), 23 GJ/év fűtési hőfogyasztású. A jelzett számla tartalmazza az áfa és a hődíj csökkenését, de nincs benne az energia és egyéb támogatási díjtételt, ami alapján egyes fogyasztók esetében ez még kevesebb is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!