Gazdaság

2010.09.06. 20:35

Elindult a kampány: kilencven munkást vetnek be

Vasúti vagonok ezrei szállítják majd a cukorrépát az ország egyetlen működő cukorgyárába, a kaposváriba: hétfőn a mészkemence-begyújtásával elkezdődött a 117. kampány.

Harsányi Miklós

Csúcsszezon – erre várnak a kaposvári dolgozók. Cukorrépából és cukorból is jóval többet dolgoznak fel, illetve állítanak elő, mint amennyit tavaly. Hájos László, a Magyar Cukor Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint minden adott az eredményes idénykezdéshez.

– A beszállításra váró 800-850 ezer tonna alapanyagból közel 115 ezer tonna cukor készül – vázolta a hétfői ünnepség előtti tájékoztatón Hájos László. – Egészen bizonyos, hogy a korábbiaknál tovább tart az idei feldolgozási idény, s nő a napi feldolgozott cukorrépa mennyisége is. A tavaly 7300 tonnával szemben, idén átlag napi 8000 tonnából gyártunk cukrot.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Elindult a kampány
[/caption]
Szita Károly, Kaposvár polgármestere megköszönte a gyár valamennyi dolgozójának munkáját. Szita Károly kiemelte: a megyeszékhelyen talpon maradt a cukoripar, s az itt tapasztalt innováció nemcsak Magyarországon, hanem Európában is példaértékű. A biogáz kapcsán elhangzott: a megújuló energiát a város is használja, évente közel 35 millió forintot takarítanak meg. Hamarosan biomasszagyár épül az egykori laktanya helyén, s részben a masszából készült energiát táplálják majd be a távfűtési rendszerbe.

Munkásokat toboroztak

Kilencven kampánymunkást alkalmaz a kaposvári cukorgyár a következő 3-4 hónapban – tájékoztatott Szeles Zoltán, a Magyar Cukor Zrt. operatív igazgatója. Rajtuk kívül nagyjából 170 állandó dolgozója van a dinamikusan fejlődő vállalatnak.

– Sikerült kiválóan megszervezni az alapanyag-ellátást – jegyezte meg több szakember. – A cukorrépa zömét a dunántúli megyékben – Somogy, Tolna, Baranya – termesztették.

Bráth Zoltán, a cukorrépa termesztésért felelős vezérigazgató-helyettestől tudjuk: Kaposvártól távol eső térségekből is kap majd alapanyagot a gyár. A legmesszebb – 380 kilométerre tőlünk – Hajdúszoboszló vonzáskörzetében termesztik a cukorrépát.

Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke kérdésünkre kifejtette: bár az utóbbi időben egyre távolabbi településekről szállítják a cukornak valót Kaposvárra, az alapanyag-ellátás biztos alapokon nyugszik és folyamatos.

– Komoly feladat a szállítás összehangolása, hiszen ebben az esetben nagy tömegű áru mozgatásáról van szó – hangsúlyozta Szabó Tamás. Az elnök lényegesnek nevezte, hogy a termelőkkel megfelelő szerződést kössenek és kiegyensúlyozott keretek között folytathassák a munkát.

Előny a biogáz

A rendszerváltás idején még tucatnyi cukorgyár működött. Időközben bezárt a sarkadi, a mezőhegyesi, az ercsi, a selypi, a hatvani, a sárvári, az ácsi, a kabai, a szolnoki, a szerencsi és a petőházi üzem.

Kaposvár a hazai cukoripar védjegyévé vált – hangoztatják agrárszakemberek. Mészáros József, a megyei területi agrárkamara titkára arról beszélt: az üzem munkahelyeket jelent, s egyben sokak számára a megélhetést biztosítja.

– A cukorrépa termesztés sajnos áldozatul esett – utalt a korábbi nemzetközi gazdaságpolitikai döntésekre a szakember. – A fejlődő országok számára egyfajta gesztust tett annak idején a világkereskedelmi szervezet, ám ez összességében nem biztos, hogy a várt eredményeket hozta.



Elbaltázott hazai privatizációs döntések és a nemzetközi trend – Mészáros József szerint nagyrészt ezzel hozható összefüggésbe, hogy egyik hazai cukorgyár zárt be a másik után. Sokáig a kaposváriak is attól tartottak, hogy lakat kerülhet a helyi üzemre. Ráadásul újabb bonyodalom keletkezett amiatt, hogy évekkel ezelőtt a külföldi cégek egy része – a lecsökkentett kvóták miatt – hazatelepült vagy erősen visszavette a magyarországi termelést.

Az agrárkamara munkatársa rámutatott: Kaposváron egy nagyon modern cukorgyár működik. Jelentős fejlesztésen ment keresztül az elmúlt időszakban, fontosnak tartotta, hogy évekkel ezelőtt elkészült a biogázüzem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!