Gazdaság

2010.11.30. 19:28

TOP 100: a somogyi gazdaság útmutatója

Kaposváron kedden hivatalosan bemutatták a Somogyi Hírlap TOP 100 magazinját. A Tabi Flextronics, a siófoki FGSZ Zrt. és a kaposvári Kométa – ez a három vállalat végzett a dobogón.

Harsányi Miklós

– Az APEH Dél-dunántúli Regionális Főigazgatósága, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Somogyi Hírlap együttműködésével készült el a legfrissebb TOP 100-as magazin – hangoztatta Ficsór János, a Somogyi Hírlap főszerkesztő-kiadóvezetője, aki külön megköszönte a hirdetők közreműködését. Vállalkozók, cégvezetők és önkormányzati döntéshozók mellett magánszemélyek kapnak majd a több mint 20 ezer példányban megjelent kiadványunkból, amely áttekintetést ad a somogyi gazdaságról.

A főszerkesztő-kiadóvezető rámutatott: a TOP 100 széles körben ismert, ezt jelzi, hogy a vállalatvezetők készségesen együttműködtek. A megkeresett társaságok mintegy 70 százaléka hozzájárult a gazdasági adatainak közléséhez. – Sokan várták, hogy az idén is kiadjuk magazint – húzta alá Ficsór János. – Ez idővel kordokumentummá válhat.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A TOP 100 áttekintetést ad a somogyi gazdaságról
[/caption]
A tabi Flextronics 365 milliárd forintos árbevétellel végzett az élen. Második – 151 milliárd forinttal – a Földgázszállító Zrt., a kaposvári Kométa Zrt. 21 milliárd forintos bevételével a lista harmadik helyezettje. A legerőteljesebb növekedés – az első 20 helyezett adatait tekintve – a nagyatádi Coats-hoz köthető. Egyebek mellett ez derül ki a TOP 100-ból, amely különösen most, a válsággal terhes időszakban lehet hasznos olvasmány a cégvezetőknek.

– A belföldi fogyasztás csökkenése és a külpiaci értékesítési lehetőségek szűkülése vastagon rányomta bélyegét a társas vállalkozások árbevételére – fejtette ki Koltainé Magyar Zsuzsanna, az APEH megyei igazgatóságnak igazgatója. – A kettős könyvvezetésű cégeknek tavaly 1149 milliárd forint volt a bevételük, míg tavalyelőtt 1200 milliárd forintot értek el.



A társas vállalkozások zöme a kereskedelemben és a feldolgozóiparban működik, s a mezőgazdaság teljesítménye is kiemelhető a nemzetgazdasági ágazatok közül. A válság hatása persze erősen érződött az értékesítési adatokon... A foglalkoztatás és a helyi gazdasági teljesítmény elemzése kapcsán az igazgató jelezte: Somogyban a 8,5 százalékos csökkenés után 48 594 alkalmazottat regisztrált a statisztika. Tény: a legsúlyosabb visszaesést a feldolgozóiparban jegyezték föl.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Remekül jöhet az üzleti kapcsolatok építésénél a Somogyi Hírlap kiadványa
[/caption]
Ezek után alighanem sokakat foglalkoztat a kérdés: melyik kistérségben található a legtöbb sikeres vállalkozás? A kaposvári a somogyi csúcstartó. A 100 legjelentősebb megyei cégből tavaly 38 működött itt, igaz, egy éve még 40 volt... Az ezüstérmes siófoki kistérségben 18 kiemelt cég volt.

– Mindig csodáltam, amikor a szakemberek ennyi adatból összeállítanak egy elemzést – mondta Varga József, a SKIK elnöke. A nehéz gazdasági helyzetére utalva kiemelte: az idegenforgalommal és a turizmussal lényegesen többet kell törődni.

Elemzik az esélyeket

Kiválóan felméri a somogyi gazdasági lehetőségeket és remekül jöhet az üzleti kapcsolatok építésénél – ecsetelte a TOP 100 magazin előnyeit Hájos László, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgató-helyettese. Gerber András, a Kaposvári Videoton igazgatója a kiadványból kiolvasható gazdasági összefüggéseket tartotta hasznosnak, Albertus József cégvezetőként a kistérségi adatok összegzését nevezte remek döntésnek.
– Színvonalas és tartalmas – mondta Kertész Rezső, a Kisosz elnöke. A TOP 100-ból a kereskedők és a vendéglátósok is kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!