Gazdaság

2014.07.03. 16:01

Milliárdokat takarítanak meg állampapírral a somogyiak

Havonta százmilliós nagyságrenddel nő a somogyi ügyfelek állampapírokba fektetett megtakarítása. Egyre több a megtakarítók köre is, havonta mintegy százan csatlakoznak a Magyar Államkincstárnál értékpapírokat jegyzőkhöz. Erről a MÁK somogyi igazgatója, Tóth Péter tájékoztatta lapunknak csütörtökön.

Balassa Tamás

Somogyban az értékpapírral rendelkező ügyfelek megtakarítása június végén meghaladta a 8,3 milliárd forintot, ez a hazai befektetők kezében lévő 668 milliárd forintnyi értékpapír-állomány 1,2 százaléka. A kincstár lakossági ügyfeleinek a száma folyamatosan nő, jelenleg csaknem 2700, míg az országosan 126 ezren fordították szabad pénzforrásaikat a magyar államháztartás finanszírozására. A banki betétek mérsékelt kamatszintjei, illetve az ingatlanpiac forgalmának az ismert visszaesése továbbra is népszerűvé teszi az állampapírokat.Somogyban az elmúlt három évben megduplázódott a megtakarításoknak ez a formája. Áprilisban már meghaladta a nyolcmilliárd forintot a megyei kincstárnál értékesített államkötvény-állománya, akkor csaknem 2500 magánszemély birtokolta az államadósság-kezelésben is meghatározó befektetéseket. Tóth Péter arról is tájékoztatott: a Babakötvény másfél évvel ezelőtti bevezetése óta 1250 Start-értékpapírszámlát nyitottak, míg országosan már több mint 45 ezret. A Start-számlákon lévő somogyi állomány 170 millió forint, ez országosan már elérte a 7,6 milliárd forintot.

A kincstárnál egyszeri személyessel lehet értékpapír-nyilvántartási számla szerződést kötni, és ekkor intézhető az állampapír-befektetések internetes, telefonos, illetve okostelefonos ügyintézésének a beállítása is. Az állam a számlanyitásért és a számlavezetésért, de készpénzfelvételért sem számol fel költséget.

Ezek is érdekelhetik