Gazdaság

2015.07.31. 08:00

Egy hívás sem érkezett az álláshirdetésre: hiány a jó szakember

– Nyáron több a munka, mint télen és kora tavasszal volt, de ennél több megrendelést is elvállalhatna számos kisvállalkozás, ha elegendő megfelelő képzettségű szakmunkás lenne – felelte kérdésünkre szerdán Budai Ferenc, az Iposz megyei elnöke. – Ezen a szakterületen is jól érzékelhető jelei vannak az elvándorlásnak.

Harsányi Miklós

– Hol keresik a boldogulást a somogyi szakemberek?
– A Lajtán túl – felelte Budai Ferenc. – Számos kiválóan felkészült, tapasztalt szakmunkás Ausztriában, Németországban dolgozik, s akadnak olyanok is, akik Angliában vállaltak munkát. Hosszan lehetne sorolni, hogy mely szakmákban figyelhető meg a trend. A gipszkartonozók, a festők és a kőműveseken kívül számos fűtés-, víz-, illetve gázszerelő is külföldre vándorolt. Döntésük érthető, hiszen anyagilag jobban megbecsülik őket, mint idehaza.



– Milyen veszélye van a folyamatnak?
– Jó néhány kisvállalkozás már nem tud létszámot emelni, társaságunk ebben a pillanatban is felvehetne 3-4 festőt. Hallottam, hogy több vállalkozó hirdetésére egy telefonhívás sem érkezett, noha kőműveseknek, festőknek kínáltak állást. Ha a folyamat hosszabb távon folytatódik, akkor szinte nem lesz olyan szakember, aki elvégezze a lakossági megrendeléseket, lasszóval kell fogni a mesterembereket. Márpedig ez aligha lehet érdeke bárkinek. Szerintem az is nagy gond, hogy alacsony, nyomott árak alakultak ki a gazdaságban, s mivel a gyengén fizető munkát is kénytelenek elvállalni a kisvállalkozások, így eleve nem tudnak megfelelő fizetést adni az alkalmazottaknak.

– Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára kaposvári látogatásán az oktatás fontosságára utalva kiemelte: a mérnöki, illetve a szakképzés területén is lépéseket kell tenni, különben a magyar ipar fejlődése nem lesz biztosítható. Ön szerint mi a legsürgetőbb teendő?
– Egyetértek az idézett véleménnyel, csakhogy bizonyos intézkedéseket szerintem már jóval korábban meg kellett volna lépni. Rendkívül lényeges, hogy a leendő szakmunkások megfelelő gyakorlati képzésben részesüljenek, s jó volna, ha a döntéshozókban tudatosodna: az életnek, a gazdaságnak képzik a fiatalokat, tehát az új kihívásokra gyorsan kell reagálni, különben a lemaradásnak súlyos következményei lehetnek.

– Indul olyan nagyobb építkezés, beruházás megyénkben, ahol a helyi kisvállalkozásokra számítanak a megrendelők?
– Remélhetően minél több városban, községben munkát nyernek a kisebb cégek. Kaposváron, Nagyatádon, Berzencén és Balatonbogláron is zajlik több nagyobb építkezés, s a szakma szereplői abban bíznak, hogy a közeljövőben a jelenleginél jóval nagyobb lehetőséghez jutnak a kkv-szektor tagjai.

– Mekkora gondot jelent a feketemunka az ágazatban?
– Még mindig jelen van, s az anyagi gondok miatt nem látok esélyt arra, hogy a közeljövőben megszűnjön ez a probléma. Szerintem kedvező változást hozhatna, ha a magas adó- és járulékterhek csökkennének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!