Gazdaság

2016.04.14. 13:56

Drámai visszaesés a gazdaságban: Somogy már csak a 17.

Tíz év alatt jelentősen romlott Somogy gazdasági helyzete, szembesült a megyei közgyűlés a tényekkel egy kamarai tájékoztató kapcsán csütörtökön. Gulyás Árpád, a SKIK alelnöke ismertette az általuk megkérdezett vállalkozók véleményét a helyzetükről.

Kovács Gábor

Míg korábban mély visszaesésre számítottak a gazdasági élet szereplői, most a jövedelmezőség tekintetében szerény növekedés következett be, de a negatív sávból. Arra a kérdésre, hogy a következő fél évben miben látnak akadályozó tényezőket, első helyen a kereslethiányt említették. Egyre nagyobb gondot jelent azonban a munkaerő és szakemberhiány, helyenként már betanított vagy segédmunkást sem találni a megyében.



Pedig lenne hova fejlődni: a Dél-Dunántúl az Európai Unió 20 legszegényebb térségének egyike. A régión belül Somogy megye 2013. évi GDP termelése 600 milliárd forint volt, amely az ország GDP-jének két százalékát jelentette. A megyében akkor az egy főre jutó GDP 1.892 ezer forint volt, amely az országos átlag (3.017 ezer forint) 62,7 százaléka. Ez az arányszám az utóbbi tíz évben csökkenést mutat, mert 2003-ban még az egy főre jutó GDP az országos átlag 69,9 százaléka volt. Most az egy főre jutó GDP alapján Somogy megye a 17. helyen áll – Budapestet is beleértve – a megyék sorrendjében, ezzel szemben 2003-ban még a 14. helyet foglalta el.
Az, hogy három helyet csúsztunk vissza a megyék rangsorában, a középmezőny alsó részéből a sereghajtók közé, élénk vitát váltott ki a megyei képviselők között. Gyenesei István (Somogyért) felszólalásában kitért arra, hogy komoly lobbi tevékenységet kéne folytatni, mert ennek hiánya Somogy végét jelentheti. Ne kábítsuk magunkat, ismerjük el a tényeket, de ne nyugodjunk bele, tette hozzá. Ehhez csatlakozott Kolber István (DK), aki szerint az, hogy a legolcsóbb városok Somogyban vannak, nem egy különleges helyi politika, hanem az elmaradottság jele. Figyelmeztetés lehet, hogy a megyéből elvándorol a szellemi tőke. Jakó Gergely (Fidesz) válaszában kiemelte: valóban lobbizni kell, de akik az elmúlt tíz évben döntési helyzetben voltak, álljanak a tükör elé, és vizsgálják meg, van-e felelősségük a visszaesésben. A megyébe most érkező 43,5 milliárd forintos forrás sorsáról megfontoltan kell dönteni, nem egymásra mutogatva és felelőst keresve, tette hozzá. 

              

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!