Gazdaság

2017.02.19. 17:32

Ötszázmilliárd forint segít be az idén a gazdáknak

Ötszáz milliárd forintnyi forrás segíti az idén 177 ezer magyar mezőgazdasági termelő jövedelem-biztonságát. Megyénkben közel 17 ezer tagja van a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, Szabó Tamás somogyi alelnök meghatározó feladatnak ítéli a technikai-technológiai fejlesztések folytatását.

Harsányi M.

Az idén közel 400 milliárd forintnyi európai uniós és mintegy 100 milliárd forintnyi nemzeti támogatás érkezik a magyar agráriumba – mondta a szaktárca beszámolója szerint Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének budapesti konferenciáján. Kiemelte: 2016-ban közel 177 ezer termelő igényelt alaptámogatást (SAPS), melynek keretösszege mintegy 224 milliárd forintot tesz ki. Az alaptámogatás a zöldítésért járó támogatással együtt 70 ezer forintos támogatást jelent a gazdálkodóknak hektáronként, ami a jövedelembiztonság fontos pillére a magyar mezőgazdaságban. A fiatal gazdálkodók pedig mindezeken felül további 21 ezer forintos többlettámogatást kaphatnak hektáronként.



– Létkérdés az utánpótlás biztosítása – emelte ki Tóth Béla ádándi mezőgazdasági vállalkozó. – A fejlődés záloga részben az, hogy a fiatalok megszeressék,  biztos jövőt lássanak a mezőgazdaságban.
Az 53 éves szakember 1990. óta gazdálkodik, munkatársaival 150 hektáron kalászost, kukoricát, napraforgót termesztenek. Hangsúlyozta: Somogy mezőgazdasági megye, döntő, hogy az őstermelők, családi gazdaságok hosszú távon is boldoguljanak. Munkát, megélhetést biztosítanak, s ahhoz, hogy tartósan is fennmaradjon ez az állapot, alap a fejlesztés. Az ádándi gazdálkodó tavaly egy használt kombájnt vett, idén 2,5-3 millió forintért pótkocsit kíván vásárolni.

Szabó Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke rámutatott: minden szakmai segítséget igyekeznek megadni a somogyi tagságnak, stratégiai célkitűzés a versenyképesség fokozása, az eredményes termelés. Lényeges szerepük van a családi gazdaságoknak, s ezért fontosnak nevezte megerősítésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!