Kicsivel jobb ma az albérlőknek

2023.02.01. 07:00

Minimálisan, de csökkenni kezdtek az árak a bérleti díjaknál

Góz Lilla

Fotó: LANG ROBERT

Kétéves drágulás után árcsökkenésbe fordult az albérletpiac. – Kaposváron a kétszobás lakások iránt a legnagyobb a kereslet – mondta Boldizsár Balázs, az egyik ingatlanközvetítő cég tulajdonosa. – Somogyban továbbra is van kereslet a teljesen felszerelt, bútorozott, jó állapotú lakásokra, amelyek havi bérleti díja 100 és 160 ezer forint között mozog. – Sokan a munkahelyük miatt keresnek kiadó lakást, de egyre több olyan ügyfél jelenik meg, aki nem tud saját lakást, házat vásárolni, emiatt bérel – mondta Boldizsár Balázs. Hozzátette: Kaposváron keresnek a legtöbben kiadó ingatlant. A Balatonnál a kiadás ára szezonálisan változó. – Az árak tekintetében ma még nem tapasztalunk jelentős csökkenést – mondta Boldizsár Balázs. 

Az ingatlan.com kutatása szerint fordulat történt az országos és a budapesti albérletpiacon, tavaly decembertől csökkentek a bérleti díjak. – 2022 decembere előtt majdnem két éven keresztül havi szinten folyamatosan emelkedtek az átlagos lakbérek, a mostani csökkenés nem meglepetés, mivel a drágulás üteme fokozatosan lassult a múlt év utolsó hónapjaiban – mondta el Balogh László, az vezető gazdasági szakértő. Hozzátette, tavaly ősz óta már csak stagnáltak a bérleti díjak, decemberben viszont csökkenésbe fordultak át. Kiemelte: Pest vármegyében, Közép-Dunántúlon, Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön 0,1–2,7 százalékkal lettek olcsóbbak a lakbérek. Januárban a közvetítők és a magánszemélyek több mint 12 ezer hirdetésben kerestek bérlőket, ez 14 százalékos csökkenést jelent tavaly januárhoz viszonyítva. – Budapesten az átlagos bérleti díj 200 ezer forintot tett ki, a vármegyeszékhelyek mezőnyét holtversenyben Győr, Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém vezeti egyaránt 150 ezres átlagdíjjal, a legolcsóbban Békéscsabán és Salgótarjánban lehet kivenni lakást 90 ezer forintért havonta – mondta el Balogh László. 

Fotó: Muzslay Péter

Kiadó lakások és házak átlagos havi bérleti díjai 2023-ban (ezer forint/hó)
 

Budapest 200
Győr 150
Székesfehérvár 150
Tatabánya 150
Veszprém 150
Szombathely 145
Debrecen 140
Szeged 130
Eger 120
Kecskemét 120
Pécs 120
Zalaegerszeg 120
Nyíregyháza 115
Kaposvár 110
Szekszárd 100
Szolnok 100
Miskolc 95
Békéscsaba 90
Salgótarján 90
Forrás: ingatlan.com

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!