hosszabb szezon

2019.09.09. 11:30

Nem Lőrinc döntött a szezon végéről, ha jó az idő, a dinnye is az

Régi mondás, ha Lőrinc belepisil a dinnyébe, vége a szezonnak, utána nem kapni már belőle igazán ízleteset. Ez azonban néhány éve már nem igaz, a termelők egy része ugyanis tudatosan kitolta az érési időt.

Koszorus Rita

Kitolódott a dinnyeszezon, ez egyesek szerint az időjárás számlájára írható, hiszen a hideg miatt sok helyen kellett pótolni a növényeket, emiatt aztán az érés is kitolódott. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is kampányba fogott a dinnyefogyasztás ösztönzésére, a termelők egy része pedig tudatosan kitolta az érési időt.

– Fajtától függ, hogy van-e még belőle – mondta kérdésünkre Bugyi Sándor, lengyeltóti termelő. – Léteznek késő őszre való fajták, harminc évvel ezelőtt édesapám még termesztett hosszú, fehér dinnyét, amit Mikulásig el lehetett tartani. Ma már ilyet nem ültetünk, de a szezon valóban kitart még szeptemberben is.

Bugyi Sándor azt mondta, amikor július végén indul csak a szezon, nem meglepő, hogy még szeptember közepén is van dinnye. A hónap első hetében megérkezett lehűlés hatására szerinte már csak egy hétig lehet dinnyét szedni. – Van még szép gyümölcs, de tízből már csak hatot lehet behozni a földről – mondta a lengyeltóti dinnyetermelő.

Hogy meddig lehet még magyar dinnyét kapni, csak az időjárástól függ. A vásárlók pedig keresik a hazait, Honváriék már el is adták az idei termést. – Nekünk már elfogyott – mondta Honvári Béláné, barcsi termelő. – Mi direkt több fajtával foglalkozunk, így kitolódik az érési idő és persze a választékot is bővíteni kell. Mindenki másra esküszik: sötét héjú, sötét csíkos, világos héjú.

Honvári Béláné elmondta: évekkel ezelőtt is volt arra példa, hogy kitolódott a dinnyeszezon. Most azonban a tudatos ültetésnek köszönhető, hogy még ősszel sem kell nagyítóval keresni a lédús gyümölcsöt.

– Nekünk van kitolt ültetésünk is, amiről még most jön le a második és harmadik kötés – mondta érdeklődésünkre Kulcsár Gergely, darányi dinnyés gazda. – Szóval még javában megy a dinnyeszezon nálunk. Most már lényegesen kevesebben érdeklődnek, ezért a negyedrészét adjuk el annak a mennyiségnek, mint eddig. Így sok kint marad a földön, mert nem tudjuk értékesíteni. Ennek oka, hogy az emberek egy része még mindig abban a tévhitben van, hogy Lőrinc napja után már nem lehet jó dinnyét találni. Pedig ez ma már nem igaz, nem a naptár, hanem az időjárás és a fajtaválasztás befolyásolja a szezon végét.

A sárga leérett

Nagy kedvenc a hazai piacon a sárgadinnye is, ám ebből már nem találunk termelőit szeptemberben a boltokban, piacokon. – A sárgadinnye már elfogyott nálunk is – mondta el Kristóf Katalin, szuloki termelő. – Annak vékonyabb a héja, gyorsabban beérik és másként viseli a meleget. Az idei nyár időjárása kifejezetten kedvezett az illatos gyümölcsnek, tette hozzá a termelő. Sokat sütött a nap, meleg volt, és elegendő csapadék is érkezett a dinnyére, így jól tudott növekedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában