életerő

2018.07.23. 21:39

Szenvedélyes férfi volt Kodály Zoltán

Sokan nem hittek a szerelmükben, de az életük rácáfolt a kétkedőkre.

Kodály Zoltán nemcsak a zenében, hanem a ma­gánéletben sem elégedett meg a szokványossal. Nem kereste a bajt, de elég bátor volt ahhoz, hogy amikor az élet nehéz, már-már provokáló döntések elé állította, ő a szívére hallgatott. Első feleségét, a zongoraművész-zeneszerző Sándor Emmát rajongásig szerette. Csakhogy volt egy kis bökkenő a megismerkedésükkor. Vagyis kettő. És nem is olyan kicsi. Emma egy gazdag budapesti kereskedő felesége volt, és 19 évvel idősebb Kodálynál. Ekkora korkülönbség a nő javára még ma sem szokványos, nemhogy több mint száz évvel ezelőtt. Emma végül Kodályt választotta, és válása után hozzá is ment ifjú szerelméhez.

1910-ben, az esküvő időpontjában Kodály 28, Emma 47 esztendős volt. Sokan nem hittek a szerelmükben, de az életük rácáfolt a kétkedőkre. Csodálatos harmóniában éltek, Emma feladta karrierjét, mindenben támogatta férjét, ap­rólékosan lejegyezte éle­tük minden mozzanatát, sok mindent éppen az ő jegyzeteiből ismerünk. Ko­dály a bajban is kitartott mellette, a zsidóüldözések idején együtt bujkáltak, osztoztak bánaton, szükségen és örömön.

Kodály szerelme és sze­retete mit sem csil­­lapodott, ám ahogy telt az idő, egyre aggodalmasabb lett felesége romló egészsége, majd vészjóslóan közelgő halála okán. Szeretettelje­sen to­logatta Emmát a ke­rekesszékben. Imá­dott felesége 95 éves korában be­következett halála össze­rop­pantot­ta a ze­neszerzőt.

Úgy érezte, meghalt a másik fele

Barátai kétségbeestek, ezért folyamatosan programokat szerveztek a számára. Féltették, hogy maga ellen fordul, és aggódtak azért is, hogy teljesen elveszítette munkakedvét. Az egyik ilyen baráti összejövetelen jelent meg Péczely László irodalomtörténész és lánya, Sarolta, a Zeneművészeti Főiskola énektanár-hallgatója. Kodály ekkor 77 éves volt. Sarolta 19…

Sarolta akár Emma ükunokája is lehetett volna. A gyászoló Kodályban újra felébredt az életerő. Ösztönözte a lány kedvessége és nyitottsága. Alig több mint egy évvel neje halála után feleségül vette Saroltát. Ezúttal egy 58 évvel fiatalabb feleséget választott. Kodály példája is mutatja, hogy a szerelem nem ismert határokat.

Ahogy a környezete kételkedett az első há­zasságának tartósságában, úgy a második frigynek sem jósoltak sokat. Az élet viszont újra bebizonyította, az érzelmek valóban nem függnek a körülményektől. Sarolta, akárcsak Emma, feladta karrierjét, és a ze­neszerző legfőbb lelki támogatója lett. A feleség bearanyozta férje utolsó éveit, és Kodály 86 évesen bekövetkezett halála után hűségesen ápolta életművét és őrizte emlékét. Sőt még Sándor Emma emlékére is odafigyelt! Hisz egy igazi szerelmes nem féltékeny a másik múltjára, és szereti, akit a kedves szeretett...

Borítókép: Fortepan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!