Tisztelet

2022.09.07. 18:35

Felesége hiúsíthatja meg a Haumann Péter emlékhely megvalósulását

Talán érzelmi okokból, de nem támogatja az özvegy, Ágnes, hogy a színész kedvenc pihenőhelyén, Paloznakon emlékhelyet hozzanak létre.

Forrás: MTI/MTVA

Fotó: Haumann Péter családja által közzétett kép

Haumann Péternek közel húsz éven át nyújtott csendes menedéket a Balaton-felvidék egyik legszebb települése, Paloznak. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja ide menekült el a főváros zajától, itt merített újra kedvet és lendületet ahhoz, hogy fáradhatatlanul szórakoztassa a közönségét.

A színész május 28-án, 81 éves korában hunyta le örökre a szemét, és bár volt arról szó, hogy esetleg Paloznakon temetik el, a család végül úgy döntött, hogy Budapesten helyezik örök nyugalomra.

A település lakói tudomásul vették a döntést, de azt mindenképpen szerették volna elérni, hogy legyen egy emlékhely, hogy az utókor is emlékezzen arra, hogy egykoron ezen a helyen élt és alkotott a nagy művész.

A Bors információi szerint a helyi Szőlőhegyi Egyesület kezdeményezte, hogy egy pad, ami Haumann háza előtt áll és ami a Balatonra néz, legyen ez a hely. Az ötlet azonban nem mindenkinek tetszik.

Én is tagja vagyok a Szőlőhegyi Egyesületnek, közös szándék és akarat volt, hogy azt a bizonyos padot jelöljük ki Haumann Péter emlékhellyé 

– mondta a Bors megkeresésére, Trokán Péter színész, aki szintén évtizedek óta Paloznakon él.

A kezdeményezésünk azonban Áginak (Haumann Péter felesége) nem tetszik, nem támogatja. Győzködtem ugyan őt, de egyelőre nem sok sikerrel

– tette hozzá Trokán.

Hogy végül lesz Palóznakon Haumann emlékhely vagy sem, még a jövő zenéje. Annyi azonban bizonyos, hogy nagyon sokan gondolják úgy, hogy egy ilyen volumenű művész emlékét kötelessége az itt maradtaknak ápolni. Történetekkel, filmek újra vetítésével, vagy épp egy Balatonra néző padon elhelyezett emléktáblával... 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában