Halálzóna

2023.06.03. 07:00

Szakértő Suhajda Szilárd tragédiájáról: ez történik a szervezettel 8000 méter felett (videó)

Dr. Farkas Kitti szerint ebben a magasságban bármilyen eredmény maga a csoda.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Dr. Farkas Kitti aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos volt a TV2 Mokka című műsorának vendége, aki eddig nem ismert részletekkel bővítette Suhajda Szilárd hegymászásával és tragédiájával kapcsolatos tudnivalókat – írja a Bors.

A szakértő elmondta, hogy

a 8000 méteres magasságban a levegő oxigéntartalma már csak az egyharmada az átlagosnak. Ezért nevezik az e feletti magasságot halálzónának.

Az oxigénhiány kezdetben a másnaposság tüneteihez hasonló állapottal jár: fejfájás, émelygés, gyengeség jelentkezik, később pedig súlyosbodhat a helyzet és ekkor lép fel a koordinációs zavar, tudatzavar, sőt, akár el is veszítheti az ember az eszméletét. Legrosszabb esetben pedig kómába is eshet.

Ahogy emelkedik tengerszint felett a magasság, úgy ritkul a levegő és lesz alacsonyabb nyomású. Ezt próbálja kompenzálni a test, és megemeli a szívritmusunkat, megemeli a légzésszámunkat, tágítja az ereket. Viszont ezeknek a kompenzációs folyamatoknak van egy határa

– mondta Dr. Farkas Kitti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában