Bulvár-celeb

2023.10.05. 12:15

Szigorítás: megtilthatják a kiskorúak számára az energiaitalok vásárlását és fogyasztását

Egyre több gyerek fogyasztja.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Monkey Business Images

Az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának 18 éves kor alatti betiltását javasolja Hollik István és Nacsa Lőrinc, a kormánypárti frakciószövetség két képviselője. Ezt a politikusok közös keddi videónyilatkozatukban jelentették be.  A kormánypárti politikusok szerint az energiaitalok veszélyesek a fiatalokra, miközben egyre szélesebb körben kedvelt termékekről van szó. Egyelőre nincs szó jogszabálytervezetről, most a parlamenten és a kormányon múlik, hogy foglalkoznak-e a kérdéssel.

Mind a ketten háromgyermekes édesapák vagyunk, így a gyermekvédelem nálunk a politikai feladaton túl szülői kötelességet is jelent

– fogalmazott Hollik István (KDNP). Hozzátette: jól látják a gyermekekre leselkedő veszélyeket, amelyek egyike az energiaitalok akár mindennapos fogyasztása.

Megemlítette: az elmúlt négy esztendőben a mentőszolgálat évente átlagosan száz esetben látott el 18 év alatti gyereket energiaital fogyasztása miatt. Ez teljesen világossá teszi, hogy a termékek fogyasztása ebben a korosztályban egészségügyi kockázatot jelent 

– mondta.

Frakciótársa, Nacsa Lőrinc arra emlékeztetett: egy éve Hatvanban szívleállás miatt halt meg az iskolában egy 14 éves fiú, aki az eset előtt is energiaitalokat ivott. A tanárok pedig arról számolnak be: gyakori, hogy „a gyerekek 10-11 óra környékén elalszanak az órán”, mert akkor múlik el az iskolakezdés előtt elfogyasztott energiaitalok hatása.

Egyértelmű tehát, hogy ebben az ügyben lépnünk kell

– jelentette ki Nacsa Lőrinc, az alkoholtermékekhez hasonló besorolás mellett érvelve - írja a vg.hu.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában