Bulvár-celeb

2023.12.11. 12:25

Ez a magyarok kedvenc fenyőfajtája

Minden második magyar család az idén is nordmann fenyőt tervez vásárolni. Jó hír ezzel kapcsolatban, hogy az árak az Agroinform szerint alig emelkedtek a tavalyi fölé.

Borítóképünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jacob Lund

A lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az elkövetkező hetekben az utcai és piaci standokon az alkalmi fenyőárusok. Felmérések szerint minden második magyar család legalább 7 ezer forintot szán erre a célra, közülük sokan 10 ezer forintnál is többet költenek majd fenyőfára - írja a life.hu.

A nordmann az élen

A magyar vásárlók közel fele a nordmann fenyőt vásárolja, még akkor is, ha a drágábbak közül való. A lucfenyő 37, míg az ezüstfenyő 13 százalékos „tetszési indexszel" jelenik meg a piacon.
A gyökeres, földlabdával árusított fenyők iránt nagyjából minden nyolcadik vásárló érdeklődik, az „exkluzív” fajták (fekete- és duglászfenyő) pedig valamiért csak kevesek fantáziáját mozgatja meg.

Azt, hogy végül mennyi fenyőfa fogy, csupán az utolsó napokban fog kiderülni: szeretjük ugyanis az utolsó napokra hagyni a beszerzést.

Zöld-e az, aki műanyagot vásárol?

Évek óta visszatérő kérdés karácsony táján, hogy környezetbarát megoldás-e az élőfenyő vásárlása. A vita ebben az évben sem fog eldőlni... Az Agroinform felmérésében

a válaszadók 26 százaléka jelezte, hogy fenyő helyett műfenyőt díszít fel karácsonykor,

ők legfőbb indokként a környezetvédelmet, a többszöri felhasználhatóság miatti árelőnyt és a lehulló tűlevelek üdvözlendő hiányát jelölte meg.

A fenyőfatermelők azonban a fenti érvekkel kapcsolatban azt hangsúlyozzák: 

a „karácsonyfa” termesztése nagyon hasonló más mezőgazdasági növény termesztéséhez, a különbség annyi, hogy a fenyőfa 6-8 évig növekszik, mielőtt kivágják – a helyére pedig fenyőcsemetét vagy más haszonnövényt ültetnek. A karácsonyi időszakot követően pedig a kidobott fák legnagyobb részét komposztálják

– ez sem tűnik környezetbarátságtalan megoldásnak.

„A műfenyő azonban az előállítás, a szállítás és – jó esetben – a megsemmisítés miatt jelentősen terheli a környezetet, ráadásul megvásárlásával nem hazai termelőket, hanem távol-keleti gyártókat támogatunk” - fűzte hozzá Bolyki Bence, a felmérést készítő Agroinform vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában