Népességfogyás

2017.06.30. 08:28

Csaknem két százalékos a népességfogyás Magyarországon

Főleg a déli, dél-keleti és észak-keleti országrészen található településeken csökkent ilyen mértékben a népesség az elmúlt években. Budapesten és környékén azonban növekedett a lakosok száma, ahogyan az észak-nyugati határszélen és a Közép-Dunántúl egy részén is.

vg.hu

Magyarország lakossága nyolc év alatt 2 százalékkal (215 ezer fővel) csökkent a KSH adatai szerint. Amennyiben hozzávesszük az olyan külföldön élőket vagy dolgozókat, akik még hivatalosan itthon vannak bejelentve, akkor a valós csökkenés 500 ezer körül lehet, de ez nem egyformán érinti a hazai településeket – derült ki a GKI elemzéséből. Emellett jelentős számú olyan belső elvándorló is van, aki nem jelenik meg a kimutatásokban, mivel állandó lakcímét megőrizte.

Vizsgálatukban csak az 500 fő feletti települések szerepelnek (az 500 fő alattiak fehér színnel vannak jelölve). Jól látható, hogy az ország két, jól elkülöníthető részre bomlik: a népességnyerőkre és a lakosságvesztőkre. Ezen belül a déli, dél-keleti és észak-keleti országrészen található településeken nagy népességcsökkenés történt. Kiemelendő Miskolc, ahol a legnagyobb volt a népességszám zuhanása (12 ezer fő). Ellenben, Budapest és környékén látható, hogy növekedett a lakosok száma, ahogyan az észak-nyugati határszélen és a Közép-Dunántúl egy részén is. Kisebb növekedési pontok láthatóak még Kecskemét környékén is – írta a GKI.

A népességfogyás kiemelkedő mértékű, több mint 10 százalékos volt 244 településen, ezek 62 ezer főt vesztettek 8 év alatt. Emellett 3-10 százalék közötti veszteséget szenvedett el csaknem ezer település. Ott 264 ezerrel kevesebben laktak 2015-ben, mint 2007-ben. Enyhe növekedést ért el a népességben 190 település (a nyereség 93 ezer fő), míg erőteljesen (több mint 10 százalékkal) gyarapodott 103 település (+58 ezer fő).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!