Nincs malacunk

2017.08.01. 16:12

Jelentősen csökkent a sertésállomány az egyéni gazdaságokban

A június 1-jei állatlétszám részleteit bemutató jelentésből kiderül, hogy az 1990-es évek elején még többségben lévő háztáji tartás egyre inkább háttérbe szorul a sertéstenyésztésben.

Az egyéni gazdaságok nagyobb mértékben csökkentették sertésállományukat, mint a gazdasági szervezetek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványából. A június 1-jei állatlétszám részleteit bemutató jelentésből kiderül, hogy az 1990-es évek elején még többségben lévő háztáji tartás egyre inkább háttérbe szorul. Jelenleg a sertésállomány 77 százalékát tartják gazdasági szervezetek, az egyéni gazdaságokban pedig a sertések 23 százalékát hízlalják.

Idén június 1-jén az egy évvel korábbi létszámnál 219 ezerrel kevesebb, 2,8 millió sertést jelentett a KSH, ami 7,2 százalékos csökkenés. A 176 ezres anyakoca-állomány pedig 7 ezerrel, 3,9 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly júniusinál.

Lényeges különbség mutatkozik az állománycsökkenésen belül a gazdasági szervezetek és az egyéni gazdaságok között: előbbieknél a sertéslétszám egy év alatt 89 ezerrel, vagyis 4 százalékkal mérséklődött, míg az egyéni gazdaságokban a 130 ezres visszaesés 17 százalékos csökkenés. Az anyakocalétszám csökkenéséből is jobban kivették a részüket az egyéni gazdaságok, hiszen a gazdasági szervezeteknél 2 ezerrel volt kevesebb anyakoca, ami 1,4 százalékos visszaesés, míg a magángazdáknál az 5 ezres kocalétszám-csökkenés 12 százalékos visszaesést jelent.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!