program

2018.03.20. 16:56

Népszerű az uniós agrártámogatás előfinanszírozása

A legtöbben állattartó telepek korszerűsítéséhez kértek hitelt.

A várakozásoknál is nagyobb az érdeklődés a hazai agrárvállalkozások körében az uniós beruházási források előfinanszírozására, a Takarék csoportnál március közepéig – mindössze két hónap alatt – 10 milliárd forint hiteligényt nyújtott be több mint száz mezőgazdasági vállalkozás, és további 10 milliárdot meghaladó összegre szóló finanszírozási tárgyalás van folyamatban – közölte a bankcsoport.

A legtöbben – az igénylők mintegy 40 százaléka – állattartó telepek korszerűsítéséhez kértek hitelt, e célra a Takarék csoport közel 5 milliárd forint ajánlatot adott ki, míg a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez csaknem 1 milliárdnyit. Az igénylők 90 százaléka egyéni gazdálkodó – egyéni vállalkozó vagy őstermelő -, a többi gazdasági társaság. Az egyéni gazdálkodók átlagos finanszírozási szükséglete körülbelül 80 millió, a gazdasági társaságoké pedig 310 millió forint.

A hitelkérelmek fele a Dél-Alföldön és az Északnyugat-Dunántúlon működő takarékszövetkezetekhez futott be. A vállalkozások által igényelt hitelösszegek között nagy a szórás, volt, aki néhány millió forintot kért kertészeti gépek beszerzésére, és akad, aki több százmillió forintból modernizálná állattartó telepét.

A közlemény kitér arra is, hogy a Takarék csoport nyújtott minden ötödik agrárhitelt Magyarországon. A bankcsoport fő finanszírozási termékei a már 54,5 milliárd forint értékben odaítélt Agrár Széchenyi kártya és Gazdakártya, ezek adják a csoport agrárhitel-portfóliójának 45 százalékát. A kistermelői körben (őstermelők, családi gazdaságok, egyéni gazdaságok) közel 30 százalékos részesedésével piacvezető a bankcsoport.

A Takarék csoport 20 százalékos piaci részesedését három éven belül szeretné 25 százalékra növelni a mezőgazdasági hitelpiacon, ennek érdekében 50 milliárd forint rövid és hosszú lejáratú forrással – az uniós támogatás előfinanszírozása mellett földhitellel, telephely-fejlesztő kölcsönnel és géplízinggel – kíván hozzájárulni a hazai agrárberuházások bővüléséhez. Hollósi Dávid, a Takarék agrár igazgatóság vezetője szerint ebben jelentős szerepe lehet a január közepétől kapható, uniós támogatásokat előfinanszírozó, Takarék vidékfejlesztési program komplex termékcsomag hiteleinek.

A Takarék csoport csaknem 2500 milliárd forintos konszolidált mérleg főösszege és 6,5 százalékot meghaladó piaci részesedése alapján Magyarország negyedik legnagyobb bankcsoportja. Tagjai a szövetkezeti hitelintézetek, központi bankjuk a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., valamint a takarékszövetkezetek szabályszerű működését biztosító Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ). A csoport tagjaként működik az FHB Kereskedelmi Bank és az FHB Jelzálogbank. A bankcsoportnak több mint ezer fiókból álló országos hálózata van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!