Ösztönzés

2018.10.28. 07:55

Duplájára emelkedik a közfoglalkoztatottak elhelyezkedési juttatása

A kormány november elsejétől megduplázza az elhelyezkedési juttatását azoknak a közfoglalkoztatottaknak, akik sikeresen helyezkednek el a versenyszférában – mondta el Varga Mihály. 

Szolnok, 2012. április 5. Közmunkások végzik a kerítés mentén húzódó erdõsáv megtisztítását az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A Magyar Honvédség 2012 áprilisától összesen 90 közfoglalkoztatottat alkalmaz a kormány Start-munka mintaprogramja keretében. A székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred 40, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis 30, míg az MH Bakony Harckiképzõ Központ 20 embernek biztosít munkát. A munkaügyi központok közvetítésével a honvédséghez érkezõ munkavállalók karbantartási, anyagmozgatási és tereprendezési feladatokat kapnak. MTI Fotó: Bugány János

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Bugány János

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a munkabér mellett járó elhelyezkedési juttatás ezzel havi 45 600 forintra emelkedik, így még jobban motiválhatják a közfoglalkoztatottakat, hogy az elsődleges munkaerőpiacon, sokkal magasabb bérezés mellett találják meg a boldogulásukat.

A Közfoglalkoztatásból a versenyszférába nevű program célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező, munkára kész és képes személyek ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el, ezzel is elősegítve a teljes foglalkoztatás elérését – ismertette Varga Mihály.

Mint mondta, a program keretében elhelyezkedési juttatást biztosítanak, a támogatás ösztönzi a közfoglalkoztatottat, aki a versenyszférában történő elhelyezkedése esetén pluszjuttatásban részesül mindaddig, amíg a közfoglalkoztatási szerződése le nem járt volna.

A támogatásra az a közfoglalkoztatott is jogosult lesz, aki mezőgazdasági idénymunkában vesz részt, ez 2000 forint pluszjuttatást jelenthet naponta – tette hozzá Varga Mihály kiemelve, hogy az elhelyezkedési juttatást eddig 12 ezer fő vette igénybe.

A tárcavezető elmondta, hogy a még hatékonyabb kiközvetítés érdekében a kormány külön programot is indított Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ami a foglalkoztatási osztályok átalakításával jár. Az új program kiemelt hangsúlyt helyez a munkáltatók igényeinek felmérésére, a járási és megyei hivatalok és a vállalkozások közötti hatékony kapcsolattartásra, de készségfejlesztéssel és a megfelelő állás kiválasztásában is segítik az érintetteket.

A programnak köszönhetően országos szinten akár 50 ezren is elhelyezkedhetnek az elsődleges munkaerőpiacon 2019 végéig – mondta Varga Mihály.

Borítókép: Erdősáv megtisztítását végző közmunkás Szolnokon

MTI Fotó: Bugány János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!