ösztönző lépések

2019.12.14. 13:19

Tovább erősödhetnek a magyar-koreai gazdasági kapcsolatok

Évről évre egyre nagyobb arányban fektetnek be hazánkban dél-koreai cégek – mondta Varga Mihály.

A magyar kormány beruházásösztönző gazdaságpolitikájának és a kiegyensúlyozott üzleti környezetnek köszönhetően évről évre egyre nagyobb arányban fektetnek be hazánkban dél-koreai cégek – emelte ki Varga Mihály a Magyar-Koreai Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) harmadik ülésén.

A pénzügyminiszter elmondta: a magyar kormány stratégiai megállapodást kötött a Koreai Fejlesztési Bankkal, az együttműködés eredményeként a pénzintézet régiós központot nyitna Magyarországon, illetve tovább ösztönözné a koreai befektetéseket.

A Varga Mihály és Sung Yunmo koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi miniszter társelnökletével zajló tanácskozáson a felek egyetértettek abban, hogy Magyarország ma komoly befektetési célpont a koreai cégeknek. Egy olyan fontos hídfő, amely a közép-kelet-európai régió, és a teljes európai uniós piacra utat nyit a termelés, a szolgáltatás, a logisztika terén egyaránt – tette hozzá a pénzügyminiszter megemlítve, hogy Magyarország és a Koreai Köztársaság között az elmúlt három évtizedben stabil gazdasági kapcsolatok alakultak ki.

„Ázsiát tekintve a legnagyobb kereskedelmi forgalmat Kína után Dél-Koreával bonyolítjuk le, amely 2018-ban 46 százalékkal nőtt, értéke elérte a 2,6 milliárd dollárt, és a bővülő tendencia idén is folytatódott. 2019 első fél évében a beáramló működőtőkét tekintve Dél-Korea volt Magyarország legnagyobb külföldi befektető partnere, mintegy 50 koreai cég működik Magyarországon, az általuk foglalkoztatottak száma meghaladja a 10 ezer főt” – ismertette Varga Mihály.

Mint mondta: a magyar kormány elkötelezett amellett, hogy tovább mélyítsék az együttműködést a tudományos és ipari technológiák, az egészségipar és az adóadminisztráció területén. A gazdasági kapcsolatokat erősíti a Budapest-Szöul közötti közvetlen légi járat elindítása, illetve a magyar startup-vállalkozások külpiaci bevezetését támogató inkubációs program életre hívása Dél-Koreában – hangsúlyozta Varga Mihály.

„Ezek mellett fontos az is, hogy megismerjük egymás kultúráját” – tette hozzá, kiemelve, hogy a kapcsolatok erősödését jelzi az is, hogy csütörtökön nyílt meg Szöulban a Magyar Kulturális Intézet.

A vegyes bizottság ülését követően a Koreai Fejlesztési Bankkal kötött szerződés mellett aláírták a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Koreai Technológiai Fejlesztési Intézet közötti megállapodást is – áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!