Járvány

2021.05.11. 06:20

Egyre több cég tér vissza a törlesztéshez

A hiteltörlesztési moratóriumot igénybe vevő vállalati ügyfelek a védőernyő miatt megspórolt összegeket döntően a mindennapi működésre fordították, és többségük idén év elején már visszatért a törlesztéshez – írta a Világgazdaság kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérése alapján.

A cikk szerint bár a céges ügyfelek ötöde annak ellenére is a moratóriumban maradt, hogy tavaly még nőtt az árbevétele, a vállalatok zöme gazdasági helyzete normalizálódásával kijön alóla:

a lehetőséget igénybe vevők aránya tavaly májushoz képest ötödével, 35 százalékra csökkent február végére.

Az MNB szerint a céges hitelek 12 százaléka számít kiemelten kockázatosnak.

Az MNB kérdőíves felmérésében

a válaszadó cégek közel 40 százaléka a dolgozói bérek kifizetésére használta fel a be nem fizetett törlesztőrészleteket, de hasonló arányt képviselt az egyéb likviditási gondok orvoslása is.

A kereskedelmi bankok által megkeresett, moratóriumban lévő ügyfelek csaknem negyede fejlesztésekre költötte a nála maradt összeget, és majdnem ugyanennyien tartalékot képeztek azokból a pénzekből, amelyeket nem kellett havonta megfizetniük. A moratórium első szakasza 2020 december végéig mintegy 1100 milliárd forint törlesztőrészletet hagyott a vállalkozásoknál, míg a második szakaszban ez az összeg 400-500 milliárd forintra rúg – írta a Világgazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!