Bővülés

2022.08.12. 11:05

Rekordszinten teljesít a háborús helyzet ellenére a magyar ipar

Az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon. A teljesítményjavulás 2020 elejéhez képest 6,3 százalékos. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutatót tartósan felülmúlva újabb rekordszintre emelkedett – írta a Technológiai és Ipari (TIM) minisztérium pénteken.

Fotó: Shutterstock

Az MTI-nek eljuttatott közleményben megjegyzik, a munkahelyteremtő beruházások ösztönzésére alapozó gazdaságvédelmi intézkedések nyomán további jelentős gyártókapacitások létesülnek az országban, amelyek a jövőben is ellensúlyozhatják a világméretű gazdasági nehézségek hatásait.

A szektor bővülését legfőképp a villamos berendezések gyártása és az élelmiszeripar támogatta. Kedvező fejlemény, hogy az egész Európában gyengélkedő járműipar már második hónapja mutat – ezúttal közel három százalékos – növekedést. A hazai ipar teljesítményének idei alakulása nemzetközi összevetésben hasonlóképpen jónak mondható, az uniós tagállamok és a régió országainak átlagát egyaránt meghaladja – írták.

Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a közlemény szerint kifejtette:

A háború és az ellátási fennakadások ellenére a koronavírus megjelenése után átélthez fogható visszaesés egyelőre nem tapasztalható az ipari termelésben. Számos globális kihívás, bizonytalanság int azonban óvatosságra a további kilátások mérlegelésénél. A magyar kormány arra vállalkozott, hogy folytatja az elmúlt években megkezdett iparpolitikai és technológiai fordulatot. A beruházások élénkítésére, a munkahelyek megtartására és újak létesítésére fókuszáló gazdaságstratégia jelentős gyártókapacitások betelepülésében fizetődik ki. Miközben a járműipari világmárkák részben a környezetkímélő autók előállításában bővítik hazai tevékenységüket, Magyarország a világ egyik legjelentősebb akkumulátor-gyártójává válik. Újjáépítjük a védelmi ipart, kiérlelt stratégiák mentén fogunk pozíciókat olyan jövőbe mutató, magas hozzáadott értékű területeken, mint például az 5G, a mesterséges intelligencia vagy a hidrogéngazdaság

– áll a közleményben.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában