Energiaválság

2022.09.30. 20:20

Október elsején indul a kkv-támogatási program

Indul a kormány által meghirdetett kkv-támogatási program, ami működésiköltség- és beruházási támogatással segíti a vállalatok versenyképességének megőrzését.

Lóga Máté, a Miniszterelnöki Kabinetiroda gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Papp Szabolcs

A kkv-knak minél gyorsabban javasolt elkezdeni az energetikai célú beruházásaik tervezését. Ehhez javasolt egy energetikai szakember segítségül hívása, aki számszerűen meg tudja tervezni, hogy a társaságnak milyen energiahatékonysági beruházásra van szüksége – mondta a VG-nek adott interjújában Lóga Máté.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára hangsúlyozta, ez a célcsoport, amit segíteni kíván a kormány, integrált és jól teljesítő része a globális és a kontinentális ellátási láncoknak, így versenyképességük megtartása egyértelműen nemzetgazdasági érdek.

– A program két fő pillérből áll. Az egyik láb a működési költségek támogatása, amelyben a programban részt vevő vállalatok 2022 októberi, novemberi és decemberi energiaszámláit összevetik az előző év azonos időszakaival, az árkülönbözet felét pedig az állam támogatásként jóváírja. Praktikusan ez azt jelenti, hogy amennyiben tavalyról idénre a villamos energia és a földgáz ára 10 egységről 60 egységre nőtt, úgy a különbséget jelentő 50 egység felét, 25 egységet az állam megtéríti a cégnek. A magyar kormány a program második pillérében a hazai kkv-k energiahatékonysági beruházásait szeretné ösztönözni. Ehhez kamatkedvezményes, fix kamatozású beruházási hitelt teszünk elérhetővé a Széchenyi Kártya Program révén, valamint a hitelhez az önerő egy részét is átvállaljuk vissza nem térítendő támogatás formájában, legfeljebb 15 százalék erejéig. Mindez segítheti a vállalatokat abban, hogy csökkentsék energiafelhasználásukat, illetve fokozni tudják energiaönellátási képességüket –  mondta Lóga Máté.

A jelentkezés az október közepétől aktiválódó www.energiatamogatas2022.hu webes felületen gyorsan és egyszerűen megtehető, ahol egy erre vonatkozó adatlap kitöltésével lehet jelezni a programban való részvételi szándékot

– tájékoztatott az államtitkár.

Ami az elvárásokat illeti, a vállalatoknak törekedniük kell arra, hogy csökkentsék fajlagos energiafelhasználásukat, valamint az általuk foglalkoztatottak száma 2023 év végéig ne csökkenjen a jelenlegi szint 90 százaléka alá

– tette hozzá.

Lóga Máté elmondta,

a program első körben három hónapra szól, ugyanakkor az időszak végén a kormány ki fogja értékelni az elért eredményeket, és ennek ismeretében fog dönteni a program folytatásáról, amennyiben szükséges, a finomhangolásáról is.

A teljes interjút ITT olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában