GINOP Plusz programok

2024.02.13. 13:05

A kormány célja 2024-ben a gazdaság helyreállítása

A kormány célja 2024-ben a gazdaság helyreállítása, ez azt jelenti, hogy 4 százalékos gazdasági növekedést szeretnének elérni - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

MW

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (k), Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár (b) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke (j) a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Pluszról az MKIK budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón 2024. február 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Nagy Márton kiemelte, ennek három kulcseleme van: a fogyasztás, illetve a belső kereslet által vezérelt szektorok termelésének és a beruházásoknak a helyreállítása, valamint a munkaerőpiaci aktivitási ráta növelésén keresztül a gazdaság élénkítése. "Szeretnénk, hogy ha több magyar dolgozna" - tette hozzá a miniszter.   

Ehhez a célkitűzéshez kapcsolódik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Plusz. A GINOP Plusz programokban 900-910 milliárd forint áll rendelkezésre két prioritáson: az egyik a vállalkozásfejlesztést, a másik a munkaerőpiaci aktivitást jelöli. Előbbire 450 milliárd forint, utóbbira 460 milliárd forint áll rendelkezésre.   

A következő időszakban 6-8 programot hirdetnek meg. Már a jövő héten bejelentenek egy vállalkozásfejlesztési és egy aktivitást ösztönző programot. Előbbi nagyságrendileg 130 milliárd forintos, utóbbi 130-150 milliárd forintos program lesz. Az év során pedig újabb programokat indítanak el 

- mondta a miniszter.   

Hangsúlyozta, hogy 

a vállalkozásfejlesztésnél nagyrészt hitelprogramok, visszatérítendő források állnak rendelkezésre főleg beruházásokra, és olyan témaköröket érintenek, mint az eszközvásárlás, a zöld energia és a digitalizáció. Ezeknek a forrásoknak nulla százalékos kamattal kell futniuk

- tette hozzá.   

Egyúttal jelezte, hogy 

az aktivitás növelésénél nagyrészt vissza nem térítendő források állnak rendelkezésre.  

Nagy Márton arra is kitért, hogy az intézményrendszer, amely képes ezeket a pénzeket elosztani, teljes mértékig felkészült. Az MFB Pontokon keresztül juttatják el a főként hitelforrásokat, így ezeket az MFB osztja ki két bankon keresztül: az egyik az MBH Bank, a másik a Gránit Bank. A másik programot pedig az OFA-n, a foglalkoztatási alapon keresztül osztják ki.   

"A miniszterelnök úr utasításának megfelelően ezeket a pénzeket a lehető leggyorsabban kell a gazdaságban áramoltatni, így lényegében a tárca az MKIK-val közösen egyeztette az ezen prioritások alá tartozó programokat" - jelentette ki Nagy Márton.   

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elmondta "végre eljutottunk arra a pontra, amikor azt tudjuk mondani, hogy ténylegesen elindulnak az uniós források".   

A nagyjából 900 milliárd forintos GINOP Plusz forrásról megjegyezte, hogy ha ez megjelenik a magyar gazdasági szereplőknél - a kkv szektorban, a kutatás-fejlesztésben, az innovatív területeken -, akkor ez mindenképpen meg fogja lökni a magyar gazdaság működését. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában