Pályázat

2017.09.08. 10:01

Kétmilliárd forinttal támogatja az állam a népi műemlékek felújítását

Népi építészeti program indul csaknem kétmilliárd forintból – mondta el Latorcai Csaba az M1 csatorna péntek reggeli adásában.

A Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett, hogy a nép életének emlékei, házak, közösségi épületek, az egykori kisipari, mezőgazdasági létesítmények, mintegy kétezer építészeti emlék talán legrosszabb állapotban lévő műemlékek csoportját alkotják.

„Ezek az épületek nem tartós anyagból készültek, folyamatos karbantartást igényelnek, szinte a 24. órában vagyunk. A leginkább sérült műemlékeket szeretnénk segíteni ezzel a támogatási konstrukcióval, amelyet a Miniszterelnökség megbízásából hirdettünk meg” – magyarázta a helyettes államtitkár.

A program újdonsága, hogy magánszemélyek és közösségek egyaránt pályázhatnak a tulajdonukban álló műemlék felújításának támogatására.

„Amennyit a tulajdonos odatesz, ugyanannyit tesz mellé a kormányzat. Alapvetően örökségvédelmi jellegű munkálatok férnek a program keretei közé: rekonstrukció, az eredeti állapot helyreállítása az örökségvédelmi szempontoknak megfelelően”

- tette hozzá Latorcai Csaba.

A csütörtökön meghirdetett pályázat első körére október 9-ig várják a jelentkezéseket, a második, 2018-as időszak felhívását decemberben tervezik kiírni, ez összesen másfél milliárd forintot tesz majd ki.

Az épületek rekonstrukciós költségeinek felét fedezi a támogatás, legkevesebb kétmillió, legfeljebb 20 millió forintot kaphat egy-egy pályázó. A kormányzat a népi épített örökség több száz emlékének megújulását várja a programtól.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik