Ön is szavazhat!

2018.06.29. 16:53

Ők lettek a Kaszás Attila-díj jelöltjei

Varga Klárit, Farkas Ignácot és Nagy Csongor Zsoltot jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést szeptember 7-én a tatabányai Jászai Mari Színházban az országos színházi évadnyitón.

Budapest, 2018. június 28. Farkas Ignác, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, Varga Klári, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház és Nagy Csongor, a szatmárnémeti Harag György Társulat színésze, a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei (b-j) a bemutatkozó sajtótájékoztatón Budapesten a MOM Kulturális Központban 2018. június 28-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A szavazási eljárás utolsó fordulójába Varga Klári, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignác, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsolt, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja jutott – közölte Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára még a díj jelöltjeit bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Mint mondta, az idén tizenegyedik alkalommal átadandó díj rangja egyre magasabb. Emlékeztetett arra, hogy az elismerés odaítélésének egyik kritériuma – a kiemelkedő művészeti teljesítményen túl – az adott társulatban vállalt közösségépítő szerep. Olyan ember kaphatja meg a díjat, aki példát mutat a többieknek – hangsúlyozta.

Tardy-Molnár Anna, a díjazást lebonyolító Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) ügyvezető igazgatója elmondta: a jelöltekre csütörtöktől augusztus 24-én éjfélig lehet szavazni a www.kaszasattiladij.hu oldalon.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, a díj társalapítója felidézte, hogy 2008-ban, Kaszás Attila halála után hozta létre az elismerést az önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület, amely a mai napig felügyeli a jelölés folyamatát. Kiemelte, hogy a díj jelöltjeit a színészek választják ki maguk közül, ezért már a három jelölt között lenni is azt jelenti, hogy a szakma megbecsülését elnyerték a művészek.

A díjra a magyar nyelvű színházak saját társulatuk egy-egy olyan tagját javasolhatták, aki az évadban kiemelkedő művészi teljesítménye mellett jelentős közösségépítő szerepet is vállalt. Idén a szavazás első fordulójában 39 társulat tagjai választották ki jelöltjeiket, akik a második fordulóban önmaguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. A fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott.

A Raiffeisen Bank által biztosított nettó 500 ezer forint mellett a kulturális kormányzat az idén először bruttó 400 ezer forinttal járul hozzá a Kaszás Attila-díj finanszírozásához. A díjat a MANK gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával.

Az elismerést korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán és Krisztik Csaba vehette át.

Borítókép: Farkas Ignác, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, Varga Klári, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház és Nagy Csongor, a szatmárnémeti Harag György Társulat színésze, a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei (b-j) a bemutatkozó sajtótájékoztatón Budapesten a MOM Kulturális Központban 2018. június 28-án.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!