Elérhető kultúra

2018.07.17. 10:12

Nagyvárosnyian látták már az Értéktár műkincseit

Az egri Vármúzeum Fegyvermustra című kiállításának egyik szenzációját a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében megvásárolt Péterváry-fegyvergyűjtemény darabjai jelentik. A tárlat látogatóival együtt immár 163 344 ember láthatta a program révén Magyarország közgyűjteményeibe kihelyezett műkincseket.

Budapest, 2015. július 27. Tiziano Vecellio Mária gyermekével és Szent Pállal, Vaszary János Kereszténység, Gulácsy Lajos A mulatt férfi és a szoborfehér asszony és Orbán Dezsõ Fekvõ akt címû festménye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár Programja keretében megvásárolt mûtárgyakról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Galériában 2015. július 27-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Nem csak Egerben, a Dobó István Vármúzeumban találkozhatunk olyan műtárgyakkal, festményekkel, melyek a jegybank által indított Értéktár programnak köszönhetően kerültek kiállításra hazánkban. A jegybank tájékoztatása szerint 2018. január eleje és június vége között összesen 163 344 érdeklődőt vonzottak a program keretében létrehozott tárlatok és közzétett alkotások.

Az MNB-ra hivatkozva a Profit7 azt írja: a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán a többi között megtekinthető Tiziano Vecellio: Mária gyermekével, Gulácsy Lajos: Mulatt férfi, Vaszary János: Kereszténység, Orbán Dezső: Fekvő akt, Abraham van Beijeren: Csendélet gyümölcsökkel című alkotása ez év első félévében 126 341 látogatót vonzott. A debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt című monumentális festményét 2018. első félévében összesen 26 238 érdeklődő látta.

Baán László, a Szépmûvészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria fõigazgatója (b) és Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, az Értéktár Program vezetõje Tiziano Vecellio Mária gyermekével és Szent Pállal című festménye előtt az MNB Értéktár Programja keretében megvásárolt műtárgyakról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Galériában 2015. július 27-én. MTI Fotó: Kovács Attila

A Kövesi-gyűjtemény, az Artpool- dokumentumgyűjtemény, Bachman Gábor építészeti hagyatéka, a Moholy-Nagy László festmény- és dokumentumgyűjtemény, a szentendrei skanzen Erdélyi tájegység gyűjteménye, a Bedő Rudolf hagyaték egyes tételei, a Kossuth dagerrotípia, a Kiss Ferenc gyűjtemény, Csernus Tibor hat festménye, a Rakovszky-iratgyűjtemény, Benczúr Gyula: XVI. Lajos és családja elfogatása című festménye, II. Lajos és II. Rudolf portréja, a bécsi ezüst klasszicista kínálótál, az art deco hat darabos szalongarnitúra, Breuer Marcel gránit tárgyalóasztala a befogadó múzeumokban feldolgozás, restaurálás alatt állnak annak érdekében, hogy minél előbb a nagyközönség számára látogathatóak legyenek.

Értéktár program

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése. Az Értéktár programot dr. Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke vezeti, a program koordinálására, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségének és értékének meghatározására a hazai országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló Tanácsadó Testületet állítottak fel. Az Értéktár programban megvalósult vásárlásokat minden esetben teljes körű értékbecslés előzi meg. Az Értéktár program megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig. Az MNB az Értéktár programmal a világ azon meghatározó jegybankjainak sorába emelkedett, amelyek műkincs-visszavásárlási programjukkal és gyűjteményükkel hozzájárulnak hazájuk kulturális örökségének védelméhez és gyarapításához.

Az MNB Értéktár programjának keretében megvásárolt tárgyakról és gyűjteményekről részletes leírást a jegybank honlapján találnak az érdeklődők.

Borítókép: Tiziano Vecellio Mária gyermekével és Szent Pállal, Vaszary János Kereszténység, Gulácsy Lajos A mulatt férfi és a szoborfehér asszony és Orbán Dezső Fekvő akt című festménye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár Programja keretében megvásárolt műtárgyakról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Galériában 2015. július 27-én. Forrás: MTI / Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!