ragyogás

2018.07.28. 12:11

Negyedszázados kincseket csodálhatunk meg októberig 

A 250 éves Szent István-székesegyház barokk kincseiből nyílik kiállítás augusztus 3-án a székesfehérvári Csók István Képtárban.

A szervezők közlése szerint a Barokk mennyország – Kincsek, rejtélyek a Szent István-székesegyházból című, nagy ívű kiállításból kirajzolódik a székesegyház barokk kori története: a szenvedélyesen prédikáló jezsuitáktól kezdve a Mária Terézia által adományozott főoltárig, a plébániatemplom felépülésétől a püspökség 1777-es megalapításáig.

A tárlat középpontjában a bazilika kiemelkedő barokk műkincsei állnak, amelyek mellett több különleges műtárgy segít megidézni a korszak szellemiségét.

A látogatók a kiállított tárgyakat közvetlen közelről, korszerű technikai eszközök segítségével ismerhetik meg, és a bazilika barokk berendezéséhez méltó installációval mutatják be a székesegyházban egy éven át zajlott művészettörténeti és restaurátori tudományos vizsgálatok eredményeit is.

A kiállítás különlegességei a bazilika hatalmas mellékoltárképei, amelyeket a freskókkal együtt Johann Ignaz Cimbal készített. A méltatlanul háttérbe szorult festő jelentőségét a legújabb kutatások kezdik felfedezni.

A Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum közös tárlata szorosan kapcsolódik az idei évre meghirdetett székesfehérvári tematikus barokk évhez is, amelyet áprilisban indított útjára Cser-Palkovics András, a város polgármestere. A programsorozat szakmai partnerei az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Szent István Király Múzeum, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a Városi Levéltár, a Szabadművelődés Háza, a Fehérvári Tourinform és a Vörösmarty Mihály Könyvtár, a programok pedig tavasztól egészen karácsonyig tartanak.

Az október 23-ig látható kiállítás kurátorai Gaylhoffer-Kovács Gábor és Nagy Veronika művészettörténészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!