500 év

2018.10.30. 12:14

Így járult hozzá a reformáció emlékévéhez a Magyar Nemzeti Levéltár

Elektronikus adatbázis, tárlatok, konferenciák és országos diákvetélkedő is megvalósult a reformáció 500. évfordulója alkalmából elindított Reformáció MNL című projektben, amelynek ünnepélyes záróeseményét kedden tartották a Magyar Nemzeti Levéltárban Budapesten.

A Magyar Nemzeti Levéltár 2016 és 2018 között a Magyar Kormány által létrehozott Reformáció Emlékbizottság támogatásával minden levéltári területre kiterjedő projektet valósított meg. A projekt alapját képező tudományos forrásfeltárás mellett számos kiadvány, elektronikus adatbázis, különböző programok, kiállítások, konferenciák és országos diákvetélkedő is megvalósult.

A Reformáció Emlékbizottság 2014 után egyre intenzívebben annak szentelte a forrásait, az idejét és a figyelmét, hogy mindazt a szellemi terméket, ami Magyarországon, tágabban a magyar nyelvterületen, a Kárpát-medencében és azon kívül keletkezett, összegyűjtse, dokumentálja és közkinccsé tegye. A tudósok a minőség mellett elképesztő mennyiségű kincset találtak a nagy központok mellett a kicsi, eldugott egyházközségekben is – mondta el Balog Zoltán, a Reformáció Emlékbizottság ügyvezető elnöke a projektet záró keddi eseményen.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója a projektmunkát ismertetve kiemelte, hogy a reformáció 500 évére vonatkozóan a kollégák szisztematikus kutatást folytattak. Több mint három éven keresztül huszonegy levéltár munkatársai dolgoztak a projektben, megyénként egy-egy kötet készült, így összességében mintegy 5000 oldal jelent meg a reformáció történetéről. Úgy vélekedett, hogy az 500 éves évforduló jó alkalmat kínált ehhez a kutatáshoz, és valószínűleg sokáig nem készülnek majd ilyen jellegű munkák, ilyen adatbázisok.

Az Országos Levéltár (OL) A reformáció kora 1526-1570 című adatbázisában az OL 1526. augusztus 30. és 1570 között keletkezett iratainak darabszintű feldolgozása található, a megyei levéltárak adatai a Reformáció 500 adatbázisban kapcsolódnak össze. Az adatbázisban megyei és városi közgyűlési jegyzőkönyvek, végrendeletek, összeírások, II. József-kori egyházügyi, valamint protestáns gyülekezetek és iskolák iratai, egyházi iratgyűjtemények, családi és személyi iratok, tanfelügyelőségek, iskolai hatóságok, megyei tanácsi és állami egyházügyi titkári iratok találhatók. Az adatbázis több mint tízezer rekordot tartalmaz.

A projektben Forrásaink a reformációról címmel 21 kötetes forrásgyűjtemény-sorozat jelent meg az intézmények anyagaiból, valamint reprezentatív, az egyes levéltárak érdekességeit, látványos iratait bemutató album is napvilágot látott.

Az MNL valamennyi intézményének részvételével, mintegy 100 ember munkájának eredményeképpen jött létre a Vissza a forrásokhoz című vándorkiállítás, amely a reformáció kezdeteit és hatásait is bemutatja. Utazás Wittenbergbe címmel levéltár-pedagógiai foglalkozásokat – hozzá tartozó digitális tananyaggal és foglalkoztatófüzettel – valósítottak meg a Magyar Nemzeti Levéltár intézményei, valamennyi helyszínen. A levéltári órákra épült országos verseny az általános iskolás felső tagozatos és középiskolás tanulókat szólította meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!