korszakalkotó épületek

2018.10.12. 12:36

Kiállítás nyílik Makovecz Imre munkásságáról Mongóliában

Az átfogó tárlat megvalósult és csak tervben létező épületeket is bemutat majd Ulánbátorban.

Budapest, 2011. július 29. Makovecz Imre Kossuth-díjas építész megnyitja az Újratervezés, katasztrófák utáni újjáépítésekről Magyarországon és a nagyvilágban címmel rendezett kiállítást Budapesten, a Szent István-bazilika Lovagtermében. Az augusztus 12-ig látható tárlat a magyarországi katasztrófák mellett több külföldi szerencsétlenséget is bemutat, valamint az ezekre adott építészeti válaszokat. MTI Fotó: Kovács Attila

Makovecz Imre Kossuth-díjas építész munkásságát bemutató kiállítás nyílik „...összekötni az eget és a földet.” címmel hétfőn a Mongol Festőművészeti Galériában, Ulánbátorban – közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

A kiállítás Makovecz Imre 2011-es halála óta a munkásságát legátfogóbban bemutató művészeti anyag, amely azonban így is csak a hagyatékának egy részét képes ismertetni.

A tárlaton az MMA alapító, örökös tiszteletbeli elnökének, az Ybl-, Kossuth- és Prima Primissima-díjas, Magyar Corvin-lánccal kitüntetett építész életének legfontosabb állomásait követhetik nyomon az érdeklődők fényképeken, rajzokon és írásain keresztül. Két makett mutatja be a sevillai világkiállítás magyar pavilonját és a visegrádi Erdei Művelődési Házat. Emellett az eddig meg nem valósult, felső-krisztinavárosi Szent Mihály-templom egy-egy vázlata is látható lesz molinókon.

A visegrádi Erdei Művelődési Ház fényképe
MTVA/Bizományosi: Balaton József

A tárlat tablókon keresztül vonultatja fel Makovecz Imre megépült és tervezett épületeinek fotóit, emellett az építész skiccrajzait, személyes munkaeszközeit is kiállítják. Az információk befogadását nagyban segíti a Szent Mihály-templom tervezéséről készült diavetítés és Dárday István nyolcperces animációja.

„Makovecz olyan tökélyre fejlesztette a szabadkézi rajzolás művészetét, hogy minden egyes vázlata, skicce egy-egy önálló képzőművészeti alkotás”

- jellemzi Makovecz Imre rajzait, vázlatait és írásait a kiállítás kurátora, Csernyus Lőrinc építész, művészeti író, az MMA levelező tagja a közleményben.

Csernyus Lőrinc szerint rajztudása, arányérzéke, térlátása egyedülálló az építészek között. „Mindig foglalkoztatta a tájak, növények, és az épületek szimbiózisa, amely az emberi alkotóerőnél nagyobb erő jelenlétét sugallta. A rajzaiban alkotta meg a múlt és jövő építészetét.”

Az ulánbátorival szinte egy időben nyílik meg a dél-uráli Izsevszkben is egy hasonló tárlat, amely az Oroszországban több éve nagy sikerrel zajló vándorkiállítás hatodik, egyben utolsó állomása.

A tárlatot korábban Moszkvában, Szentpétervárott, Cseljabinszkban, Jekatyerinburgban, Nyizsnyij Novgorodban láthatta a közönség.

„Érdekes epizód, hogy a mester a witteni Waldorf főiskola tervezésekor ismerkedett meg Eginhard Fuchs antropozófussal, aki később, a 2000-es évek elején felkérte őt egy óvoda és iskola tervének elkészítésére. Így született meg a Remény Hídja (Bridge of Hope) vázlatterve egyetlen nap alatt, amely szintén látható lesz a mongóliai kiállításon. Az oktatási épület hasonlít a földhalmokba régen épített nemzetségfő-palotákhoz, dombházakhoz, melyeket Írországtól Mongóliáig megtalálunk, s amelyeknek mobil változata a jurta, stabil égi alternatívái a kőkörök” – írják.

A Felső Krisztinavárosi Szent Mihály Templom óriás modellje egy kiállításon
MTVA/Bizományosi: Balaton József

Az MMA kiállításának együttműködő partnere a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyarország Ulánbátori Nagykövetsége, valamint a Mongol Festőművészeti Galéria. A tárlat december 13-ig látható Ulánbátorban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!