gyönyörűségek

2019.06.30. 22:20

Európa-szerte egyedi falképeket tártak fel az oltszemi Mikó-kastélyban

Eddig negyven alkotást azonosítottak be.

Különleges falfestményeinek köszönhetően európai viszonylatban is egyedinek számít az 1820-as években épített oltszemi Mikó-kastély. Szombaton a helyszínen mutatták be a Benczédi Sándor–Csáki Árpád szerzőpáros – számos szakember bevonásával, több éves kutatómunka után kiadott – Az oltszemi Mikó-kastély című könyvét, amely a Mikó család életét, az oltszemi birtok történetét taglalja írja a Székelyhon.

Csáki Árpád történész kiemelte, a birtok a 20. század elejéig volt a Mikó család tulajdonában, majd évtizedeken keresztül többször tulajdonost váltott. Az utolsó tulajdonos Emil Schmutzler brassói szász iparos volt, aki Oltszemen vadászkastélyt álmodott meg, lótenyésztésben gondolkodott, de 1958-ban államosították a birtokot, jelenleg pedig a Kovászna megyei és a bodoki önkormányzatok tulajdonában van.

Kovács András akadémikus, nyugalmazott egyetemi tanár előadásában rámutatott, az épület egyediségét a metszetek alapján készített falfestmények adják, amelyek előképei a nagy nyugat-európai gyűjteményekben léteznek – ezeknek a beszerzése, beazonosítása időigényes feladat volt, és még mindig nem zárult le.

Az olajjal festett, vetítéses technikával készült falfestmények kapcsán Bodor Péter, a „mindenhez értő” erdélyi mester neve merül fel egyetlen szerzőként.

Deák Ildikó művészettörténész hangsúlyozta, Európa-szerte sehol nem találta nyomát annak, hogy kastélyban vagy más épületben ilyen méretben, minőségben és méretazonosságban metszetekről készült falfestmények kerültek volna elő.

Közel negyven falképet tártak fel és ebből közel harmincat azonosítottak, amelyek mind neves részmetszőknek a munkái alapján készültek.

Benczédi Sándor építész, műemlékvédelmi szakmérnök szerint a kastély és a falképek túlmutatnak az erdélyi határokon, összefogásra, racionális gazdálkodásra van szükség, hogy ne csak helyreállítsák, de méltóképpen hasznosítsák is.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke tudatta, néhány nappal ezelőtt írták alá a szerződést a kastély felújítását jelentő kivitelezési tervre.

Borítókép és fotók: szekelyhon.ro / Vargyasi levente

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!