felmondtak neki

2019.12.09. 17:34

Elküldte Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az intézmény etikai bizottsága a Kossuth-díjas rendező oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolta.

Dömös, 2018. augusztus 4. Gothár Péter rendezõ a Hét kis véletlen címû játékfilm elsõ forgatási napján a dömösi révnél 2018. augusztus 3-án. A film várhatóan 2019 végén kerül a mozikba. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Felmondott Gothár Péternek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) – közölte az intézmény hétfőn.

„Az ügyet ezzel lezártnak tekintjük, és szeretnénk a továbbiakban a jövő feladataira koncentrálni. Miközben új programok kidolgozásával azon leszünk, hogy az oktatási és munkakörnyezetet a lehető legbiztonságosabbá tegyük, szeretnénk, ha az SZFE dolgozói és hallgatói az oktatással és az alkotó munkával foglalkozhatnának. Ebben kérjük a sajtó és a közvélemény megértő segítségét” – fogalmaz az egyetem közleménye.

A közlemény szerint az SZFE Etikai Bizottsága megállapította, hogy az egyetem vezetésének nem volt tudomása a korábban a rendező más intézményben megtörtént ügyéről, nem tudott továbbá semmilyen Gothár Péter által elkövetett etikai vétségről az egyetemen sem. Az SZFE-hez továbbra sem érkezett semmilyen etikai vétségre vonatkozó bejelentés.

Ugyanakkor

a bizottság szerint Gothár Péter ügye következményeként súlyosan sérült az egyetem etikai kódexének jó hírnév megőrzésére szolgáló irányelve.

A bizottság javaslatának célja ezért az európai ismeretségű egyetem jó hírének és morális integritásának megóvása, az oktatás zavartalan menetének mielőbbi helyreállítása, és az etikai vétségek kezelésére irányuló egyetemi eljárásrend iránti bizalom megerősítése volt.

Az SZFE Etikai Bizottsága szerint „határozottan szét kell választani a magyar film- és színházművészetben létrehozott megkerülhetetlen életmű értékelését az emberi vétségek megítélésétől”, és – mint fogalmaznak – Gothár Péter művészi munkája, szaktudása indokolttá tette több mint harminc éve tartó oktatói alkalmazását.

„Tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban) az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné”

- emeli ki a közlemény.

A Színház-és Filmművészeti Egyetem Facebookon közölte, hogy az intézmény Etikai Bizottsága 2019. december 8-i ülésén összegezte és lezárta a Gothár Péter elleni etikai eljárást, és egyöntetű döntést hozott, melynek értelmében Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolja az SZFE vezetésének.

Mint korábban megírtuk, a budapesti Katona József Színház november közepén felbontotta a szerződést Gothár Péter rendezővel, akit ki is tiltott az intézményből, mert többször is „erkölcsi határokat átlépő módon” viselkedett több dolgozóval szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!