kiállta az idő próbáját

2019.12.17. 13:59

Megnyílt a Betlehemi jászol elnevezésű kiállítás

Az idei kiírásra határon inneni és túli pályázók neveztek az óvodás korútól a nyugdíjasig, egyénileg és alkotói csoportban egyaránt – mondta a tárlat megnyitóján az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke.

Budapest, 2019. december 16. A 26. Betlehemi Jszol plyzat anyagbl rendezett killts a Duna Palotban 2019. december 16-n. A trlat janur 10-ig lthat. MTI/Koszticsk Szilrd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Megnyílt a 26. Betlehemi Jászol című pályázat anyagát bemutató kiállítás hétfőn a budapesti Duna Palotában, ahol az érdeklődők a betlehemi üzenethez, a szent családhoz és az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotásokat tekinthetnek meg.

A 26. Betlehemi Jászol pályázat anyagából rendezett kiállítás
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke kiemelte, hogy a tárlattal sikerült olyan hagyományt teremteni, amely kiállta az idő próbáját, hiszen a betlehemezés és a betlehem állítás az egész Kárpát-medencében az egyik legismertebb és legelterjedtebb adventi néphagyományok közé tartozik.

Gy. Németh Erzsébet humán és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: az első betlehemi jászol Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik, aki az itáliai Grecció városban 1223-ban arra kérte egy barátját, hogy rendezzen be egy barlangot, készítsen jászolt, hozzon szalmát, szamarat és ökröt, majd elevenítse fel Jézus születésének történetét.

A 26. Betlehemi Jászol pályázat anyagából rendezett kiállítás a Duna Palotában 2019. december 16-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A tárlaton számos betlehemet tekinthetnek meg az érdeklődők, a megfogalmazás, a stílus képviseli az egyes tájegységek jellegzetességeit – közölte a Duna Palota művészeti és operatív igazgatója. Bába Szilvia hozzátette: nagy örömet jelent, hogy a pályázatra gyermekek és fiatalok is jelentkeztek, hiszen nagyon fontos, hogy továbbvigyék ezt a szép hagyományt.

A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) pályázati anyagából rendezett kiállítás január 10-ig látogatható.

A tárlaton való részvételre az AMKA – az IPOSZ-szal, a BKIK Kézműipari Tagozatával, a Ciszterci Egyházközösséggel és a Szaléziánummal együttműködve – tárgyalkotók számára hirdetett nyílt pályázatot, amelyre hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek jelentkezhettek. Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült alkotásokkal lehetett, amelyek megjelenítik a betlehemezés népszokásait, a betlehem szereplőit, az adventi ünnepkört, vagy a mának szóló betlehemi üzenetet fogalmaznak meg.

Borítókép: A 26. Betlehemi Jászol pályázat anyagából rendezett kiállítás a Duna Palotában 2019. december 16-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!