február 6-án

2020.01.30. 16:36

Jövő csütörtökön mutatják be a Béres Csepp atyjáról szóló filmet (videó)

A feltaláló századik születésnapja előtt egy nappal, február 6-án mutatják be országszerte a mozikban A feltaláló című, Béres Józsefről, a Béres Csepp megalkotójáról szóló játékfilmet.

A Projekt Film és az MTVA koprodukciójában készült új magyar film a Béres József születésének 100. évfordulója előtt tisztelgő eseménysorozat részeként érkezik a mozikba.

A Gyöngyössy Bence rendezésében készült életrajzi dráma a Béres Csepp megszületésének történetét és Béres József kutatónak a hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát mutatja be.

A film cselekménye mintegy tíz évet felölelve Béres József drámai életszakaszára összpontosít: a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig.

Béres József legendás készítménye, a Béres Csepp fejlesztése közben – húga betegsége miatt is – versenyt futott az idővel, miközben a regnáló hatalom folyamatosan a kutató teljes ellehetetlenítésére tört.

Először készült film a feltalálóról

Béres József szerepét Gáspár Tibor, feleségét, Papp Katalint Huszárik Kata alakítja a filmben. További szerepekben többek között Für Anikó, Lukács Sándor, Seress Zoltán, Trokán Péter és Trill Zsolt látható.

A 120 perces alkotás forgatókönyvét Petényi Katalin, Gyöngyössy Bence és Kabay Barna írta.

A Széchenyi-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrenddel is elismert Béres József (1920-2006) életéről most először készült egész estés mozifilm.

Az alkotás a Duna Televízióban 2019-ben bemutatott, Gyöngyössy Bence rendezte Cseppben az élet című négyrészes televíziós sorozat egyes jeleneteinek felhasználásával készült, de a játékfilm jelentős részét még nem láthatta a közönség.

A történetben sok valóságos figura, jelenet, de fikció is megjelenik – mondta, hozzátéve, hogy

fontos volt számukra Béres József igazság- és hazaszerető, elkötelezett személyiségének megjelenítése.

Gáspár Tibor: a szerencse fia vagyok

A film főszereplője, Gáspár Tibor elmondta: korábbi munkái alapján kérték fel a szerep eljátszására. „A szerencse fia vagyok, hogy 60 éves koromban a 20. század utolsó harmadának egyik legnagyobb magyarját eljátszhattam. Nem volt nehéz dolgom, mert nagyon közelinek érzem magamhoz őt” – mondta.

A filmről részletesebben korábbi cikkünkben olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!