Trianon 100

2020.03.17. 18:30

Pályázatot hirdetnek a nemzeti összetartozás emlékművének elkészítésére

A pályaművek benyújtásának határideje május 22.

Budapest, 2020. február 1. A Rákóczi Szövetség középiskolás vezetõi fórumán részt vevõ diákok nemzeti színû zászlót tartanak a nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódó élõkép bemutatásán az Országház elõtti Kossuth Lajos téren 2020. február 1-jén. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A nemzeti összetartozás emlékművének az elkészítésére vár ötletpályázatokat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK); a pályaművek benyújtásának határideje május 22.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából meghirdetett ötletpályázaton referenciával rendelkező, munkájukat hivatásszerűen végző képzőművészek és iparművészek indulhatnak – olvasható a MANK pályázati felhívásában.

A kiírás szerint az emlékmű egyaránt lehet a trianoni békediktátum mint a Magyarországot megcsonkító és szétszabdaló történelmi esemény allegorikus ábrázolása, de kapcsolódhat a magyarság nemzettudatának szimbólumvilágához, a történelmi Magyarország attribútumaihoz.

A térbeli kompozíció művészeti mondanivalójának a magyar nemzet egységének, erős nemzettudatának és fennmaradni akarásának üzenetét kell hordoznia.

Az emlékműnek Budapesten, az I. kerületi Szent György téren való létrehozáshoz építészmérnök vagy építőművész közreműködése szükséges, de a pályázó javasolhat olyan vidéki helyszínt is, ahol a művészeti mondanivaló topográfiai, történelmi kontextusba is helyezhető.

A pályaművek elbírálása három fordulóban zajlik. A pályázat első helyezettje 600 ezer, a második 500 ezer, a harmadik 400 ezer forintos díjazásban részesül. Az eredményről szeptember 15-ig értesíti a pályázókat a MANK.

Borítókép: illusztráció: A Rákóczi Szövetség középiskolás vezetői fórumán részt vevő diákok nemzeti színű zászlót tartanak a nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódó élőkép bemutatásán az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2020. február 1-jén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!