Járvány

2020.04.23. 17:59

A honfoglalásról és a szovjet térnyerésről is ingyen olvashatunk

Érdeklik önt a nyelvtörténet, a művelődéstörténet vagy az 1945 utáni kommunista térnyerés első állomásai? A Magyarságkutató Intézet (MKI) tegnap óta ingyenessé tette kiadványait, ahogyan a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) is több hiánypótló kötetet tett ingyenesen elérhetővé, sőt, letölthetővé.

Az MKI felületén összesen 10, máshol eddig nem publikált tartalom így egy kattintással hozzáférhető, többek között a Rovás – magyar nyelvtörténet – művelődéstörténet, A hatalom forrása és a magyar honfoglalás – hódítás és integráció, Menandrosz protector töredékei.

Dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója kiemelte, hogy ezen könyvek online közzététele arra is bizonyíték, hogy a tudományokat és a tudományos eredményeket jó szervezéssel nem csak lehet, de kell is a társadalom szolgálatába állítani – írja a Magyar Nemzet.

„Magabiztosan adjuk közre ezeket a műveket, amelyek számtalan bizonyítékot tartalmaznak mind ázsiai eredetünkre, mind Kárpát-medencei több mint ezer éves jelenlétünkre, a magyarság meghatározó és szerteágazó kulturális és rokoni kapcsolataira.”

A kiadványok szerzői között szerepelnek az intézet Eszmetörténeti, Nyelvtörténeti, Nyelvtervezési, valamint Régészeti Kutatóközpontjának munkatársai.

Ingyenesen elérhetővé váltak a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) más kötetei mellett azok a művek, amelyek kimondottan a szovjet megszállás időszakáról szólnak. Az akció oka elsősorban a II. világháború magyarországi harcainak befejeződése és az 1945-ös sorsfordító esztendő 75. évfordulója. Olyan hiánypótló köteteket olvashatunk online, mint például a Remény és realitás, vagy a Váltóállítás, amelyekben többek között elemzik a kommunista hatalomátvétel kezdetét, miként élte meg ezt a társadalom, illetve a szovjetizálás vidéki folyamataira és társadalmi hatásvizsgálatára is kitérnek, vagyis, hogy a magyar paraszti társadalomra milyen hatással voltak a történések.

A Remény és realitás a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Országgyűlés Hivatala 2014. december 11-én rendezett tudományos konferenciájának szerkesztett előadásait tartalmazza, ez a remények kisiklásáról szólt. A tanulmányok szerzői elemzik a második világháború győztes hatalmai által újrarendezett nemzetközi politikai erőteret, majd a hazai demokratikus alternatívák bemutatása mellett sorra veszik a Magyarország 1944–1945-ös szovjet megszállását követő kommunista térnyerés első állomásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!