szeptember 6-ig látogatható

2020.07.18. 15:00

Kiállítás nyílt a Pesti Vigadó zárvatartásairól

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházának földszintjén nyílt tárlat felidézi az épület kényszerű bezárásainak történetét.

Budapest, 2020. július 10. Sztereofotó a vigadó épületérõl az 1865 körüli évekbõl a Pesti Vigadó zárvatartásai címû kiállításon 2020. július 10-én. A 200 éves múltra visszatekintõ intézmény többszöri átépítése, felújításai és romba dõlései az elmúlt évszázadok szimbolikus eseményeihez kapcsolódtak. A négy zárvatartást bemutató kiállítás az 1830-as évektõl ismerteti az eddig el nem mondott történeteket a 2020. júniusi, járványhelyzet utáni újranyitásig. A kiállítás július 13-tól augusztus 6-ig tekinthetõ meg

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

„Rendkívüli helyzetben találtuk magunkat márciusban, amikor egyik napról a másikra leállt az élet az országban. (...) A Pesti Vigadó sem volt látogatható, nem csupán a vendégek, de az itt dolgozók számára sem. Az intézmény a színfalak mögött azonban tovább működött az otthonról dolgozó kollégáknak köszönhetően, miközben a házat építőipari munkások népesítették be. Így biztosítva azt, hogy az újranyitás valódi megújulást jelentsen majd” – idézi fel a Magyar Művészeti Akadémia által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény.

A néhány éve az MMA székházaként működő Pesti Vigadó történetében nem az első zárva tartást élte át az elmúlt hónapokban.

A csaknem kétszáz éves múltra visszatekintő intézmény a történelem viharainak többször is áldozatává vált, építkezései, felújításai és romba dőlései az elmúlt évszázadok szimbolikus eseményeihez kapcsolódtak: az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc idején az osztrák ágyúk, BudapestI második világháborús ostroma alatt a szovjet és német bombák tették használhatatlanná az épületet, majd a közelmúltbeli rekonstrukció, idén pedig a koronavírus-járvány miatt kellett egy időre zárva tartania a Vigadónak.

Mint a közlemény emlékezet,

a báloknak, nagyszabású koncerteknek, politikai eseményeknek otthont adó Pesti Vigadó eseményeit több kiállítás megmutatta már, a mostani tárlat pedig azokba az időszakokba enged bepillantást, amelyek zárt kapuk mögött zajlottak.

A kiállításból megtudható, hogy kik szóltak bele a Vigadó zárva tartásai idején a felújításokba, az intézmény újradefiniálásába, funkcióiba; hogy milyen – visszanézve mulatságosnak vagy megdöbbentőnek ható – ötletek születtek ekkor a Vigadó épületével kapcsolatban, valamint hogy mi történt a házban, amikor éppen zárva tartott.

A négy zárva tartást bemutató tárlat szeptember 6-ig látogatható Pesti Vigadó földszinti kiállítótérében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!