A magyar széppróza napja

2021.02.18. 12:03

Demeter Szilárd: a széppróza nem halott, tovább fog élni

Bár a kultúrafogyasztási szokások átalakultak, a magyar széppróza nem halott, tovább fog élni – mondta el a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója A magyar széppróza napja alkalmából.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, miniszteri biztos 2020. január 21-én dolgozószobájában, ahol interjút adott az MTVA újságírójának.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Hozzáfűzte: a történetmesélés több ezer éves emberi igény, ami nem fog eltűnni.

A mai magyar próza irodalom levált a magyar valóságról, az írók sokszor egymásnak, a szakmának írnak, nem az olvasóknak. A PIM célja viszont visszavinni az írót az olvasókhoz

– hangsúlyozta Demeter Szilárd, aki szerint az igazán jó magyar irodalom az, ami egyaránt működik Beregszászon, Szabadkán, Csíkszeredában és Budapesten is.

Kiemelte: Márai Sándort és Szabó Magdát azért lehet jól eladni a világban, mert alázattal, kifejezetten az olvasóknak írtak.

A PIM arra használja fel a pandémiás időszakot, hogy felkészüljön a 2022-2023-as Petőfi-centenáriumra

– tette hozzá a főigazgató.

A magyar széppróza napját a Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünneplik meg minden év február 18-án, Jókai Mór születésnapján.

Borítókép: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, miniszteri biztos 2020. január 21-én dolgozószobájában, ahol interjút adott az MTVA újságírójának

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!