képzőművészet

2021.04.25. 09:20

Nagyszabású grafikai árverést tart a BÁV április végén

Háromszázharminc művet felvonultató nagyszabású grafikai árverést tart a BÁV április 28-án az axioart.com oldalán.

A grafikai aukció anyagát a járványügyi szabályok betartása mellett április 27-ig lehet megtekinteni a BÁV Aukciósházban, ahol a vételi és telefonos megbízásokat is le lehet adni – közölte a BÁV.

A 16. századtól napjainkig tartó időszakot felölelő árverési anyag legrégebbi darabjait Georg Houfnagel utazó flamand művész készítette, az ő rajzaiból lehet ismerni a középkori Győr, Kassa, Nagyvárad és Pozsony városát. A művész sorozatából most Pápa történetének legviharosabb időszakát ábrázoló rajzát bocsátják árverésre, amikor a vallon zsoldosok megkísérelték a török kezére adni a pápai várat.

Licitálni lehet Zichy Mihálynak az orosz cári udvar belső használatára készített erotikus rajzaira.

A 40 nyomatot tartalmazó, 1911-ben kiadott Liebe című album nagy botrányt keltett a maga idejében, kikiáltási ára 1,3 millió forint. A közlemény szerint a grafikai anyag végigkíséri az emberi test ábrázolásának változását a figurális alkotásoktól Deim Pál absztrakt tantrikus megközelítéséig. A fiatal és idős szerelmeseket szembeállító Gyémánt László-rajzon az is tetten érhető, ahogy a művészi érdeklődés az idealizált emberi testről az öregedés problémái felé fordul.

Patrick Nagel, a Playboy magazin grafikusa japán fametszeteket idéző munkáin a számára ideális Nagel-nőt próbálta megalkotni. Az aukción szereplő, a Playboy 30. évfordulójára készített plakátjának kikiáltási ára 280 ezer forint.

Az árverés amerikai anyagából az 1920-as évek fényűző hollywoodi szórakoztatóiparát idézi meg Robert Hopp Nocturne című art deco litográfiája. Aldo Luongo argentin születésű, de New Yorkban élő művész Dixieland című alkotása pedig a fesztiválhangulatot adja vissza.

A több milliós festményeikről híres alkotók egyedi rajzai, akvarelljei vagy sokszorosított grafikái is szerepelnek az árverési anyagban.

Egry József színezett Balaton litográfiájára 40 ezer forinttól, Schönberger Armand Fiatal nő gyümölcstállal című art deco szénrajzára 480 ezer forinttól, Kádár Béla Fohász című alkotására 800 ezer forinttól lehet licitálni.

A háború utáni magyar grafika kiemelkedő mesterei, Kondor Béla, Gross Arnold és Maurer Dóra rézkarcai mellett többek között Konok Tamás, Fajó János, Hencze Tamás, valamint Gyarmathy Tihamér absztrakt alkotásait bocsátják árverésre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!