Kortárs filmek

2021.09.22. 11:50

Kiválasztották a 17. CineFest győztes alkotásait

A nemzetközi filmes mustra Enyedi Ildikó új filmjének, A feleségem történetének magyarországi premierjével zárult.

Hamagucsi Rjuszuke japán rendező A szerencse és a képzelet kereke című filmje kapta a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat. A fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat Christos Nikou görög rendező Almák című alkotásának ítélte a zsűri. A filmmustra záróünnepségén a közönségdíjat Kis Hajni Külön falka című alkotása kapta.

A CineDocs kategória díját a georgiai Salomé Jashi Kertrendzés című filmje érdemelte ki, a legjobb rövidfilm a francia Naila Guiguet Dustin című alkotása lett. Darabos Éva Pá, kis panelom! című filmje két díjat is kapott, ugyanis a CineNewWave kategória díja mellett kiérdemelte a magyar animáció ifjú tehetségének járó Dargay Attila-díjat.

A szent lélek című spanyol-francia-török film, Chema García Ibarra rendezése kapta meg a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének nagyjátékfilmes díját, amíg a CineNewWave kategóriában Amanda Costa de Sousa Srác a hídon című magyar filmjét díjazták a kritikusok. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének díját Maria Schrader Én vagyok a te embered című filmje, Németország 2022-es Oscar-nevezése kapta. A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját pedig a nagydíjas filmnek, Christos Nikou Almák című alkotásának ítélték oda.

A fesztivál záróünnepségén Posztumusz Életműdíjjal tisztelegtek Jankovics Marcell emléke előtt. Az elismerést özvegye, Rubovszky Éva vette át.

Bíró Tibor, a CineFest igazgatója a záró gálán hangsúlyozta, idén a legnagyobb öröm az volt, hogy egy év kényszerszünet után a közönség töretlen lelkesedéssel tért vissza a fesztiválra.

Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos rámutatott arra is, Miskolc egyik erős megtartó ereje, hogy immár tizenhetedik éve a városban rendezik meg a CineFest Nemzetközi Filmfesztivált, amely az elmúlt évek alatt Magyarország legjelentősebb nemzetközi fesztiváljává vált. Hangsúlyozta, hogy a borsodi megyeszékhely sokat köszönhet a CineFestnek, mivel a fesztivál szerte a világban viszi és terjeszti Miskolc és az idén 120 éves magyar film jó hírét.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!