Fesztivál

2021.10.13. 20:05

Öt új filmet mutatnak be a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából

Öt új filmet, főként dokumentumfilmeket láthat a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából szervezett hat települést érintő fesztiválon a közönség – közölték a szervezők szerdán.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválját október 13. és 20. között szervezik meg Szabadkán, Zentán, Topolyán, Magyarkanizsán, Zomborban és Újvidéken.

A rendezvény hat napja alatt látható lesz Herceg Zsolt Egy csónakban – irány Tokió című portréfilmje, amely a szabadkai Mackovic Martin és Milos Vasic evezőpáros olimpiai felkészüléséről szól. A sportolók végül az ötödik helyen értek célba Tokióban, a filmben viszont még az indulás előtt beszéltek céljaikról, valamint az Olimpiáig vezető útról.

Látható lesz K. Kovács Ákos szabadkai alkotó Branka című kisjátékfilmje, amely 1991-ben játszódik Jugoszláviában egy állami kórház szülészeti osztályán, ahonnan kisbabák tűnnek el, és az orvosi személyzet mindent tud, mégsem reagál.

Bemutatják Goretic Péter Kertvárosi mese című kisjátékfilmjét, amelyben szakítás, gyilkosság és más fordulatok a kertvárosi lét nem éppen idilli oldalát festik le.

A közönség először láthatja Gazsó Orsolya díjnyertes dokumentumfilmjét, a Szolgálólányokat. A film a topolyai zárda öt, jó humorú apácájának mindennapjairól, illetve magukról a nővérekről szól.

A Vajdaság kincsének őrzői – Bodor Anikó, Burány Béla és a Szöllősy Vágó házaspár portréi című dokumentumfilmet is a fesztivál keretében láthatják a vajdasági településeken. A film a címben szereplő néprajzkutatók, néprajzi gyűjtők munkásságát és életútját mutatja be.

Október 13. a vajdasági magyar mozgókép napja annak emlékére, hogy Lifka Sándor 1910-ben ezen a napon nyitotta meg Szabadkán az első filmszínházat.

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács 2005-ben hozott határozatot a helyi magyarság jeles napjairól, ezek között kapott helyet a mozgókép napja.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!