Trianon története

2022.11.08. 10:39

Csütörtökön mutatják be a mozikban a Béke - A nemzetek felett című filmet (videó)

Az alkotást az legigazibb Trianon-történetnek nevezik, amelyben egyebek mellett olyan kérdésekre keresik a választ, hogy vajon mi történt a Franciaországba látogató magyar delegációval 1920. január 7. után, hogyan jutottak el odáig, hogy a szerződést 1920. június 4-én aláírják a felek.

Forrás: Megafilm

Csütörtökön mutatják be a mozikban a Béke - A nemzetek felett című dokumentum játékfilmet - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Csáky István (Csapó Attila) felügyeli a békedelegáció levelezését
Forrás: Megafilm

Helmeczy Dorottya producer a műsorban felidézte: sokat dolgoztak a filmen, amelynek bemutatóját a békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára, 2020-ra tervezték, de a koronavírus-járvány miatt erre még két és fél évet várni kellett. Ez alatt az időszak alatt tovább kutattak, dolgoztak a filmen. Ennek eredményeként egy 90 perces alkotás készült el, amely kompakt egészben meséli el az akkori történéseket.   

Máthé Áron történész arra a kérdésre válaszolva, hogy mivel kényszerítették rá a magyar delegációt a békefeltételek elfogadására, elmondta: ennek gazdasági és katonai okai voltak. 

A fegyverszünet után továbbra is érvényesült az antant hatalmak blokádja. Nem volt elég élelem, fűtőanyag, az ország gazdasága romokban hevert. Emellett 1919. augusztusára már nem volt ütőképes erő, nem volt kivel vagy mivel ellenállni, "ájultan hevert az ország".   

Máthé Áron szerint a játékfilmes elemeket is tartalmazó alkotás még jobban átélhetővé teszi az akkori eseményeket, a magyar békedelegáció küzdelmét.   

Forrás: Megafilm

Helmeczy Dorottya a film szerkezetéről elmondta: van benne egy nagy adag játékfilmes rész, azokat a jeleneteket, amikor a békedelegáció Franciaországban van, megfilmesítették. Az előzményeket pedig archív anyagokon mutatják be. A filmben magyar és francia történészek segítségével tárják fel az akkori belpolitikai és külpolitikai okokat és körülményeket. Emellett sok vizuális grafikát használtak a vesztességek érzékeltetésére.   

Forrás: Megafilm

Kitért arra is, hogy azért mozifilmet készítettek, mert annak a témáját jobban be lehet vinni a közéletbe, nagyobb a hírértéke. 

Egy olyan modern Trianon-filmet akartak létrehozni, ami fel tudja kelteni a fiatalok érdeklődését 

- tette hozzá.   

A Megafilm legújabb alkotásának fogatókönyvét Somogyi György és Dombrovszky Linda írta, az operatőrök Vecsernyés János és Fecske Flóra voltak, a rendező Tősér Ádám.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában