Székesfehérvári Romkert

2022.11.29. 08:00

Új érmével bővült a nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat (fotók)

A Székesfehérvár alapításának 1050. évfordulója alkalmából megjelenő emlékérmét Szabó Virág szobrászművész tervezte.

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója (b) és Szabó Virág szobrászművész, az érme tervezője a nemzeti emlékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat újabb darabja, a székesfehérvári Romkertet ábrázoló érme bemutatóján Székesfehérváron a kibocsátás napján, 2022. november 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Székesfehérvár, Romkert Nemzeti Emlékhely megnevezéssel kétezer forint névértékű, bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsátott ki hétfőn a Magyar Nemzeti Bank – közölte az intézmény az MTI-vel.

A magyarországi nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére 2014-ben indult, a most megjelenő darab a sorozat kilencedik eleme.

A Székesfehérvár alapításának 1050. évfordulója alkalmából megjelenő emlékérmét Szabó Virág szobrászművész tervezte.

Székesfehérvár a középkori Magyarország politikai és kultikus központja, a királyok koronázásának és temetkezésének legfőbb színhelye volt. A székesfehérvári Romkert a magyar állam alapításának egyik legjelentősebb emlékhelye, hiszen a hagyomány szerint a várost 972-ben Géza nagyfejedelem alapította. Szent István király nemcsak bazilikát épített a településen, hanem szakrális és államigazgatási központtá is tette. Fehérváron őrizték a koronázási jelvényeket, itt volt a királyi kincstár és a levéltár is, és csaknem ötszáz évig koronázóváros is volt.

A Romkertet 1936-1938 között alakították ki. 2011-ben nemzeti emlékhellyé avatták, 2020-ban elnyerte az év emlékhelye díjat.

HERGÁR Eszter; MÓCZÁR Gábor; RÓTH Péter
Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója és Róth Péter alpolgármester (b-j) a nemzeti emlékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat újabb darabja, a székesfehérvári Romkertet ábrázoló érme bemutatóján Székesfehérváron a kibocsátás napján, 2022. november 28-án
Fotós: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

A most kibocsájtott érme előoldalán központi motívumként Szent István szarkofágja hosszanti bal oldalának stilizált részletábrázolása látható. A középen látható kerubmotívumot két oldalról csavarodó növényi rozetta határolja. Az előoldalon láthatók a kötelező alaki kellékek is, mint a Magyarország felirat, a BP. verdejel, az értékjelzés, a 2022-es verési évszám és a forint felirat.

Az emlékérme hátoldalán az emlékhely enyhén felülnézeti ábrázolása látható, amelyen megjelenik a központi fogadó épületrész, a kereszttel jelölt sírhely, bal oldalon pedig a Romkert kőfalának részlete. Az emlékérme felső szélén félköriratban a Székesfehérvár, alsó félköriratban a nemzeti emlékhely, alatta vízszintesen a romkert felirat olvasható. A nemzeti emlékhelyek közös logója a hátoldal jobb alsó részén található. A tervező mesterjegyét az érmekép bal oldalán, a kőfalba rejtve helyezte el.

A nemzeti emlékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat újabb darabja, a székesfehérvári Romkertet ábrázoló érme Székesfehérváron a kibocsátás napján, 2022. november 28-án
Fotós: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Az emlékérme tízezer darabos korlátozott példányszámban jelenik meg bronzpatinázott kivitelben, és a rendelkezésre álló készlet függvényében, a kibocsátástól számított egy évig vásárolható meg névértéken a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, valamint online felületén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!