A brazil kézművesség öröksége

2024.02.10. 12:30

Brazíliából érkezett kiállítással is várja az érdeklődőket a Hagyományok Háza

A kézművesség tisztelete és annak öröksége áll a "Társadalmi vállalkozások, helyi identitás és tudás" című kiállítás középpontjában, mely a Budapesti Brazil Nagykövetséggel együttműködve a Hagyományok Háza Halmos-Karsai termében nyílt meg. A március 6-ig ingyenesen látogatható tárlat egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a látogatók közelebbről ismerkedjenek meg a kézműves hagyományokkal, megértve a múlt, a jelen és a jövő közötti mély összefüggéseket.

MW

Az időszakos kiállítást március 6-ig lehet megtekinteni a Hagyományok Háza Halmos Béla termében

Forrás: Hagyományok Háza Facebook-oldala

Még egy hete sincs, hogy többszáz érdeklődő jelenlétében a Hagyományok Háza megnyitotta a Szecesszió, art deco, népművészet című kiállítás kapuit, máris új, szintén női alkotókat felsorakoztató tárlat nyílt meg február 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség jóvoltából.

A Társadalmi vállalkozások – helyi identitás és tudás című kiállítás megnyitóját a Budai Vigadóban nagy érdeklődés övezte, az eseményt – a szépszámú érdeklődő mellett – mintegy harminc ország nagykövete tisztelte meg jelenlétével.

A brazil női kézművesek alkotásait bemutató, ingyenes látogatható tárlat március 6-ig várja az érdeklődőket
Forrás: Hagyományok Háza Facebook-oldala

Brazília, a világ hatodik legnépesebb országa nagyon sokat tesz a szociális feszültségek feloldásáért, s számos népjóléti programmal segíti a társadalom elmaradott rétegeinek felemelkedését. A kiállítás mintapéldája annak a fajta kulturális alapú gazdaságfejlesztésnek, mely példaértékű társadalmi felelősségvállalásról tesz tanúbizonyságot.

A kiállításon bemutatott projektek sikeres példái a helyi kultúra megbecsülésének, a jövedelemteremtésnek, a társadalmi befogadásnak és a nők szerepvállalásának. A művészek helyi lakosok, akik bemutathatják, értékesíthetik termékeit nagyobb múzeumokban és nemzetközi kiállításokon. Ezzel teremtenek új lehetőségeket, a nehezebb mezőgazdasági időszakokban pedig jövedelmet az alkotók számára, növelve ezáltal a munkában részt vevő nők önbecsülését is.

A rendezők a társadalmi vállalkozói szellem kategóriáinak megfelelően tizenkét szekcióra osztották a tárlatot. Ezek között megjelennek az ország keleti részében fekvő Jequitinhonha-völgy hímző művészei, többük témája a magyar naiv művészek alkotásaival vethető össze. A falusi csipkeverők álarcai a mi mohácsi busóinkat idézik, melyeket ugyanúgy ünnepekkor öltenek fel a szereplők. Minden darabhoz külön történet kapcsolódik.

A Tocoiós-i szövők 1985 óta dolgoznak együtt, termékeik mindegyike kis mestermunka. Megtekinthetők az egykori őslakosok fonott vázái, s természetesen a napi használati eszközök, máshol a természet szeretete jelenik meg: színes textil papagájok köröznek a fonott kosarak felett.

A kiállítás egyik legérdekesebb része a hagyományos motívumok és anyagok megjelenése korunk divatjában. Természetes anyagokból készült nyakláncok, fülbevalók, ruha-kiegészítők sorakoznak a vitrinben, gazdag fotó-összeállítás mutatja be a tradicionális tárgyak szerepét mai életünkben.

Kézműves napi használati cikkek is szerepelnek a bemutatott tárgyak között
Forrás: Hagyományok Háza Facebook-oldala

A bemutató március 6-áig várja az érdeklődőket, és ingyenesen tekinthető meg a Hagyományok Háza Halmos-Karsai termében.

További információkat az időszaki kiállításról a Hagyományok Háza honlapján találnak az érdeklődők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában