a kairói vb után

2017.08.31. 13:21

Öttusázóinkban nem lehet hiányérzet

Azután, hogy az Európa-bajnokságon egyéniben a második, a negyedik és a hatodik helyet begyűjtötték és ezzel csapataranyat is szereztek a magyar férfi öttusázók, a világbajnokságra magas lett az elvárás.

Martinek János szövetségi kapitány csütörtökön az M4 Sport Sportreggeli című műsorában ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy Kasza Róbert a júliusi Eb után a múlt heti, kairói vb-n is ezüstérmes volt, Marosi Ádám a 12. helyen végzett. A csapat ellenben lemaradt a dobogóról, mert „a harmadik és negyedik emberünk kiesett a selejtezőben”.

„Az mindenképpen pozitív, hogy hat éve nem volt férfi egyéni érmesünk világbajnokságon, és most igen” – tette hozzá.

Kállai Ákos, a női válogatott kapitánya a felvetésre, hogy könnyebb volt-e nekik azzal, hogy a férfiak után következtek, úgy reagált: „néha jobb kezdeni, néha jobb folytatni”.

„Ez most nekünk jól jött ki, mert tényleg sikeres volt a versenyünk a csapat és az egyéni szempontjából is. Azért van egy izgulás, hogy a fiúknak már jól ment, nekünk is kellene egy hasonló jó teljesítmény. Megvan a maga hátránya ennek a sorrendnek, de az előnye is, hiszen a lányok látták a versenyt, szokták a hangulatot, a légkört, fölvették a ritmust” – mondta.

A második helyezett, pályafutása során egyéniben először világbajnoki érmes Földházi Zsófiáról azt mondta, ha az egész évét nézi, messze volt számára az aranyérem, ha csak magát a versenyt és azon belül a futást, a kombinált számot, akkor nagyon közel – utalt arra, hogy a vb-ezüstérmes az idény nagy részét sérülés miatt kihagyta.

„Ilyen gyengén még sosem lőtt, de még sosem állt harcban az aranyéremért felnőtt világbajnokságon. Talán belegondolt ebbe, meg új pisztoly is volt a kezében, egy picit túl sok minden szólt az ellen, hogy most nyerjen. Szerintem így is egy gyönyörű eredményt ért el, és van a jövőre még motiváció” – folytatta.

Az év eleji váltást illetően – amikor a szövetség az egykapitányos rendszerről átállt a kétkapitányos szisztémára –, Kállai úgy vélekedett, ugyanazt kell csinálniuk mindkettejüknek, csak a korábbinál sokkal több figyelem jut a versenyzőkre, egyénileg és csapatban is jobban kézben lehet őket tartani.

Három dobogós helyezéssel – az egyiptomiakkal holtversenyben – a harmadik helyen végeztek a magyarok világbajnokság éremtáblázatán. Győzött a Földházi Zsófia, Alekszejev Tamara, Kovács Sarolta összeállítású csapat a női hagyományos versenyben, melyben ezüstöt nyert egyéniben Földházi, s ugyancsak második lett a férfiak között Kasza Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!