Eb-selejtező

2023.06.19. 15:12

Rossi: magam is kötelezőnek tartom a győzelmet a litvánok ellen

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint kötelező a győzelem a magyar labdarúgó-válogatottnak a litván csapat elleni keddi Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

MW

Marco Rossi szövetségi kapitány a másnapi, Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt a magyar labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatóján a telki edzőközpontban 2023. június 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

„Világos, hogy a holnapi meccset meg kell nyerni. Magam is kötelezőnek tartom ahhoz, hogy a nemzeti együttes egyenes ágon kijusson a kontinensviadalra. Ezt a találkozót attól függetlenül meg kell nyerni, hogy milyen stílusban játszik az ellenfél, de igyekszünk majd szépen is futballozni" – jelentette ki a hétfői sajtótájékoztatón az MTI érdeklődésére az olasz szakvezető, aki szerint mindenkiben ég a vágy, hogy megvédjék a mundér becsületét a montenegrói döntetlent követően, amely – megfogalmazása alapján – „részben jogos bírálatokat” váltott ki.

A litván válogatottról szólva Rossi arról beszélt, hogy alaposan tanulmányozta azt a három mérkőzést, amelyet az új szövetségi kapitány, Edgaras Jankauskas irányításával játszott. Úgy vélte, a balti állam csapata bebizonyította, hogy hosszú időn keresztül képes szenvedni és állni a sarat.

Ellenük sem lesz egyszerű a meccs. Nem vagyunk sztárok, sok fiatallal dolgozunk, ezért ahhoz, hogy győzzünk, maximális erőbedobásra lesz szükség. Most is tiszteljük az ellenfelet, nem becsüljük le

– mondta az 58 éves szakember, aki elárulta, legalább három helyen tervez változtatást a podgoricai mérkőzéshez képest. Ezt nem a gyengébb teljesítménnyel indokolta, hanem a csapat frissítésével.

Rossi tanítványai 2023-ban még nem kaptak gólt, ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, a jó védekezéshez elengedhetetlen a támadók megfelelő kiszolgálása, ez pedig hiányzott Montenegró ellen, így szombaton azért nem kapott gólt a válogatott, mert sikerült kijavítani a hibákat, illetve Dibusz Dénes remekül védett. Megjegyezte, mentálisan könnyebb rákészülni egy olyan mérkőzésre, amelyen nem elvárás, hogy a csapat uralja a meccset.

Szalai Attila szerint jól sikerült a regeneráció, a mérések alapján mentálisan és fizikálisan is frissek, azaz készen állnak a keddi összecsapásra.

„Fel vagyunk készülve arra, hogy Litvánia mélyebben fog védekezni, éppen ezért az lesz a kulcs, hogy nagyobb lendülettel és dinamikával kell játszani, mint Podgoricában” – mondta a Fenerbahce védője, aki hozzátette, koncentrációban is előrelépést kell mutatniuk, mert Montenegró fővárosában túl sok ki nem kényszerített hibájuk volt. Szalai kifejtette, egyáltalán nem számít könnyű meccsre, mert a litvánok Bulgária ellen 75 percet emberhátrányban futballozva megmutatták, kellemetlen ellenfelek, akik alaposan meg tudják nehezíteni a rivális dolgát.

„Látjuk, érezzük a szurkolók szeretetét, mivel minden hazai meccsen telt ház előtt játszhatunk. Ez hatalmas megtiszteltetés, egyben felelősség is” – mondta Szalai, aki kijelentette, egyértelmű cél, hogy egyenes ágon jusson ki a válogatott a 2024-es, németországi Eb-re.

A vendégek szerint Magyarország európai futball nagyhatalom

Edgaras Jankauskas, a litván labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya európai futball nagyhatalomnak nevezte Magyarországot a két ország keddi Európa-bajnoki selejtezőmérkőzése előtt.

"Magyarország a csoport két favoritja közül az egyik. A keretet fiatal, de tehetséges futballisták alkotják. A csapat erősségéről mindent elárul, hogy tavaly legyőzte Németországot és kétszer az Eb-ezüstérmes Angliát is" - mondta a 48 éves szakvezető, aki csapata szombati találkozójáról úgy vélekedett, kemény meccs volt Bulgária ellen, melyen meg kellett szenvednie a pontszerzésért úgy, hogy 75 percet emberhátrányban volt.

A játékosként 56-szoros válogatott tréner azzal folytatta a házigazdák dicséretét, hogy a magyarok "megfelelő erővel és minőséggel" rendelkeznek, egyik nagy erényüknek azt tartotta, hogy "rendkívül gyorsak az átmenetben" védekezésből a támadásba.

"Magyarország európai futball nagyhatalomnak számít, amely ráadásul emelkedő, javuló tendenciát mutat" - jelentette ki Jankauskas, aki kiemelte az infrastruktúrafejlesztés fontosságát is, amely végbement az elmúlt évtizedben.

A szakember a sok hiányzó kapcsán - Justas Lasickas eltiltás, míg a csapatkapitány Fedor Cernych sérülés miatt nem bevethető - úgy válaszolt az MTI-nek, hogy ezt a problémát filozofikusan közelíti meg, azaz új játékosoknak kell lehetőséget adni, akik így bizonyíthatnak.

A kapus Edvinas Gertmonas arról beszélt, hogy őt kifejezetten feldobja, ha nagy közönség, telt ház előtt léphet pályára, de szerinte ez játékosfüggő, kire hogy hat a szurkolósereg.

A Puskás Arénában 20.45-kor kezdődő mérkőzést az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetíti.

A magyar labdarúgó-válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint:

Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Botka, Nagy Á., Kalmár, Kerkez – Gazdag, Szoboszlai – Sallai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában